SALTK
Mandarinos-hsos salta
Csirkemellet kis cskokra szeletelek, kevs zsiradkra felteszem, valamilyen szrnyas fszerkeverkkel zestem, kevs prols utn egy kicsit megpirtom. Kihls utn beleteszem egy mlyebb tlba. Kb 15 dkg Edami sajtot kis kockkba szeletelek, rszrom a hsra. Ezutn kvetkezik egy kis fej lilahagyma vkony cskokra vgva. Utna, ami igazn piknss teszi: a mandarindarabok. (2 nagy csirkemellhez kb 8-10 db mandarint rakok). Kevs st, majd rlt borsot szrok r, majd egy fl citrom levvel meglocsolom. Vgl jn a majonz. (Nem kell tl sok, csak annyi, hogy nagyjbl sszekendjenek a benne lev alapanyagok. ) sszekeverem, egy kicsit behtm. Friss puha zsemlvel isteni!
Sopszka salta
Kgyuborkt, paradicsomot nagyobb kockkra, hagymt apr kockkra vgunk. Kevs olivaolajjal, sval sszekeverjk, s a tetejre bolgr sajtot vagy feta sajtot reszelnk. Az aljn sszegylt paradicsomos, sajtos lt ki lehet tunkolni kenyrrel, isteni finom.
Zldsges telek
Grillezett zldsgek 1.
Kockra aprtom a cukkinit, a (korbban beszott s gy a keser levtl megfosztott) padlizsnt, paprikt s paradicsomot. A hagymt csak negyedelem. Egy vkonyan kivajazott/olajozott, nagyobb mret tepsibe rakom a zldsgeket, vegetzom/szom, borsozom, majd alaposan sszekeverem az egszet s meggrillezem a stben. Ha egytltelknt eszem, akkor megszrm reszelt sajttal s stm mg egy kicsit.
Grillezett zldsgek 2.
Krumplit vkony szeletekre vgok, cukkinit lehet vastagabbra, padlizsnt szintn vkonyra, s bepcolom: bors, sok fokhagyma, zldfszerek, olivaolaj. Hagyom llni, aztn mehet a grillre. Csak evs eltt szom meg, mert klnben levet ereszt.
Cukkinis kaja
Cukkinit megmosni, karikra szelni, paradicsomot, paprikt felszeletelni 1-2 db-ot, dinsztelt hagymra tenni, s ha akarsz egy kis darlt husit is tehetsz hozz, s uttorgombccal /tarhonya/ vagy egyb krttel tlalhatod.
Rakott zldsg
2. Itt lehet improvizlni: ha van valami maradk sonka vagy valami felvgott, darlths, azt is bele lehet rakni, ha van kedved, ftt tsztt vagy rizst is bele lehet keverni, de n azt nem szoktam a fehr liszt miatt.
3. Reszeltsajtot rakok a tetejre is, arra szalonna vagy bacon szeleteket. 2 szelet nem teszi tnkre a biokajt, ellenben a lleknek csodt tesz. :)
Hagymt dinsztelsz, bele egy kis piros paprika+pici vz, bele 1, 5pr visli/f - gy nyersen, s mikor mr puha a virsli: 10perc kb., bele a z. bab (n lt. veges szoktam- levvel egytt, anyukm fagyasztottat- mindegy!). Fjjn egy kicsit. (Ha van : egy paradicsom mehet bele: kb. 4-be vgva+ egy pis zldpaprika-darab) Tejfl bele! Friss/pritott kenyeret lehet enni hozz!
Juhtrval tlttt tk
Hozzvalk: 2 db zsenge tk, 5 kzepes nagysg burgonya, 2 tojs, 4 dkg vaj, 2 evkanl telzest , 20 dkg juhtr, 1 csom kapor, 2 dl tejfl
Elksztse: A zsenge tkket meghmozzuk, telzests vzben megfzzk s lecsurgatjuk. A kzepes nagysg burgonykat hjban megfzzk, majd megtiszttjuk s mg melegen villval sszetrjk s kikeverjk a tojsokkal, a vajjal a friss juhtrval s az aprra vgott kaporral. A megftt tkt kettvgjuk, magjt kikaparjuk s a fl tkket kizsrozott tzlltlba rakjuk. Megtltjk a trs tltelkkel, lentjk a tejfllel s a stben megstjk.
veges zldbab kell hozz. Hagymt pirtani, mintha prkltet csinlnl, karikra vgott virsli vagy lecskolbsz, vagy maradk prizsi kockra vgva, s rnteni a zldbabot gy ahogy van, sszeforralni s mr ksz. Telflt r, s nagyon finom! Vegk csinlhatjk husi nlkl is. Katfiolbl is nagyon j!
Rntott anansz
Az ananszkarikkat bepanrozni, s rizzsel, majonzzel tlalni. Fini
Sajtos-prizsis zldsg
Brmilyen prolt zldsg lehet (karfiol, brokkoli, kelbimb, zldbab) az alap. Pl. egy veg prolt zldbabot belentk egy jnai tlba, amibe egy kis olajat ntk. sszekeverek: 1 tejflt, 20 dkg prizsit aprra vgva, 1 tojst, st, borsot. Rntm a zldsgre, tetejt reszelt sajttal meghintem. Be a stbe, amig megteritnk szinte ksz is lesz! Nagyon finom!
Tlttt tk
Kicsi sprgatk meghmozva, hosszban - kt hajformra kivgva. Kivajazott tepsibe bele.
Tltelk: Darlt husi (n pulykbl csinltam, de ms is lehet) kis sszevgott hagymval, flig ftt rizzsel a szoksos tltelk bele. Leflizva, pivi vizet alntve puhta proltam takark lngon. Mikor mr puha, akkor tejflt egy kis kaporral elkeverve rntjk (de lehet a kaprot a tltelkbe is rakni), reszelt sajttal meghintve, pirosra stni. Nagyon finom s knny kaja, nem tart az elkszitse sok, csak a stst kell kivrni.
Csben slt pr sonkval (1-2 adaghoz)
Hozzvalk: 3x10cm-es prhagyma, 2dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 10 dkg kemny sajt, 3 szelet sonka, 4 dkg zsemlemorzsa, bors
Elksztse: A stt 180 fokra elmelegtem. A prt flkszre prolom (prolrcson, vagy kevs vzben kb 5 perc). A vajat felolvasztom, beleteszem a lisztet, folyamatos kevers mellett j fl percig pirtom, de ne barnuljon meg. Ezutn vkony sugrban elkezdem hozznteni a tejet, keverem, nehogy csoms legyen. Kevers kzben srsdsig fzm. A tzrl levve elkeverem benne a reszelt sajt felt, egy csipetnyi borsot adok hozz. Az egyik sonkaszeletet kitertem, rteszek egy prt, begngylm. A tbbivel is gy teszek. A tekercseket kivajazott, zsemlemorzsval megszrt tzll ednybe teszem, rntm a sajtszszt, meghintem a maradk sajttal, s 20 percig stm. A veg borst vajon megprolunk. 4 tojs srgjt sszekevernk 8 evkanl tejjel, a megprolt (kihlt) borsval, 10 dkg reszelt trappista sajttal, a 4 tojs kemny habb vert fehrjvel s annyi liszttel, hogy galuska srsg legyen. Forr olajba kanlnyi lepnykket rakunk, s gy stjk szp pirosra. Mikor a forr olajbl kivesszk sajtot reszelnk a tetejre, ami szpen rolvad, mire ehet hmrsklet lesz a lepny.
Hozzvalk: 50 dkg burgonya, 50 dkg srgarpa, fl fej zeller, 2 csirkemell (slt), 1 fej vrshagyma, 8 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, rlt bors, s
Elksztse: Forrsban lv vzbe tesszk a megtiszttott s cskokra vgott zldsgeket, 5 percig fzzk, majd flretesszk. A felaprtott hagymt 3 dkg vajban megpirtjuk, majd rszrjuk a lisztet, s flengedjk a tejjel. Kislngon, kevergetve besrtjk. Hozzadjuk a reszelt sajtot, fszerezzk, s flretesszk. 3 dkg vajban 5-6 percig proljuk a felszeletelt burgonyt s a cskokra vgott hst, majd itatspaprra szedjk. Tzll tlba rtegezzk a burgonyt, a csirkehst, a srgarpt s a zellert, majd rntjk a sajtmrtst. A maradk vajat forgcsokra vgva rszrjuk, s forr (200 fokos) stben 1 rn t stjk. (Flidben mrskeljk a st hmrsklett. )Brmilyen zldsg, tlen pl. mlyhttt (pl. mexiki) zldsgkeverk, nyron friss idnyzldsg, kelkposzta, kposzta, brokkoli (ezt a fiam klnsen imdja), brmi, mindig amit olcsn s szpet kapok, az alap.
1. sszekeverem a zldsget tejfllel s reszelt sajttal, Olajban megdisztelek egy kzepes fej aprra vgott hagymt, majd hozzadok egy kis csokor aprra vgott petrezselyemzldjt, egy kis pirosaranyat s st. Felengedem egy pohr vzzel. Mikor forr a l, belentm a fagyasztott zldborst. (Ha kevs a l, hozzntk mg annyit, hogy pp ellepje a borst) Amg f elksztem a habarst: sszekeverek 1 doboz tejflt, egy ppozott ek. lisztet, egy kvskanl vegett, s kb 1 dl tejet. Ha mr puha a bors, beleszrm a habarst. Ha felforrt a habarssal, ksz is.
Kevs olajra rrakod a levtl leszrt borst, majd 2 evkanl lisztet szrsz r , elkevered , kis pirospaprika pphogy legyen rajta a szine miatt, majd tejet ntesz r kb 0, 5 liter , s elkezded kevergetni amikor besrsdik mr j. Ha tl sr mg egy kis tejet tegyl r. Pici cukrot teszek r, de elmaradhat. Slt prizsi, virsli, fstli, szja fasirt stb lehet felttknt.
Hozzvalk: 0, 5 kg bors, 1 pohr tejfl, petrezselyem, s, paprika, hagyma, olaj
Elkszts: A hagymt aprra vgjuk, olajon megpirtjuk. Paprikval sznestjk. Hozzadjuk a borst. Ha fagyasztott, kevs vzzel puhra fzzk, ha konzerv, a levt lentjk, mert az mr amgy is puha. Felforrstjuk, hozzadjuk a pohr tejflt az aprra vgott petrezselymet. zls szerint szzuk s kevs lisztel besrstjk. Nokedlivel tlalva zletes ftel!
Karfiolos finomsgok
Sajtos rakott karfiol
Egy nagy fej karfiolt ss vizben megfozni, egy jenait bevajazni es bele rakni a kihult es lecsopogtetett karfiolt. Ehhez kell meg 40-50 dkg barmilyen sajt, kb 2dl zsemlemorzsa, kb fel liter tejszin, es ketszer 10 dkg vaj-vagy margarin es harom pupozott evokanal liszt. Most az egyik 10 dkg vajbol es a lisztbol basamel martast fozunk, es felre tesszuk. Amit leraktunk karfiolt a jenaiba most ezt be sozzuk es borsozzuk, ratesszuk a prezli felet, utana a reszelt sajt felet is raszorjuk, majd leuntjuk a hig basamel martas felevel, most megint a prezli utana a sajt masik fele, es leontjuk a maradek martassal, a tetejere ratesszuk a masik 10 dkg vajat ugy hogy mindenhova jusson. Kozepes hofokon, kb 40 perc megsutni. nagyon de nagyon finom, probaljatok ki!
Sajtos-tejfls karfiollepny
Megfzm roppansra a karfiolt vegets vzben, majd picit megtrm villval. Egy nagypohr tejflbe keverek tojst, st, borsot, reszelt sajtot, ezzel s egy doboz konzerv kukoricval sszekeverem a karfiolt, jnaiba ntm, megszrom reszelt sajttal s a stbe teszem. Magban is finom, fiknak meg lehet prblni husi mell. :)
A karfiolt rzsira szeded, egy kicsit fzd ss vzben, de szt ne essen.
Utna beledoblod egy jnaiba s nyakon ntd egy mrtssal, ami tejflbl, reszelt sajtbl, kis margarinbl, ici-pici fehr borsbl ll. ( 1 tejflhz kb. 5 dkg sajt kell) A mrts lepje el teljesen a karfiolt, be a stbe s akkor lesz j, amikor a teteje kicsit megbarnul. Rizzsel szoktam tlalni.
A szoksos prkltalapra (kis olajon vegesre prolsz egy kockra vgott (nlunk reszelni kell :() hagymt, a tzrl lehzva sszekevered pirospaprikval, s felntd vzzel - egsz kicsi vzzel, mert a karfiol is enged) hs helyett apr rzsira szedett megmosott karfiol jn. Amg proldik, megfzk nhny tojst, s felkockzom. Ha a karfiol mr elg puha, hozzkeverem a tojst, tejfllel gazdagtom, mg egyszer sszerottyantom, s ksz is. Kenyrkvel nyammm…
Karfiolos recept
A karfiolt rzsira szedve roppansra fzzk, kzben megfznk tojsokat kemnyre. A karfiolt leszrjk, a tojsokat hosszban flbevgjuk, a srgjt kikaparjuk s egy tlban mindenfle zls szerinti fszerrel (mustr, ketchup, s, bors, petrezselyem zldje, majonz, piros arany - ki melyiket szereti) s mjkrmmel jl kikavarjuk. Ezutn a fehrjbe pposan visszatltjk. Kivajazunk egy tzll tlat s szpen felvltva egyms mell tesszk a karfiol rzskat s a tojsokat (tltelkkel felfel). Alaposan nyakon ntjk sval, borssal, felvert tojssal egy kis reszelt fstlt sajttal elkevert tejfllel. Stben lefeds nlkl addig stjk, mg pirulni kezd a teteje, akkor megszrjuk mg reszelt sajttal s 1-2 percre visszadugjuk. Rizzsel, vagy magban ehet, de sltek mell kretnek is j.
Margarinnal kikent kistepsibe teszem a rzsira szedett, megmosott s lecsepegtetett karfolt (n nem prolom, ropogsan szeretem) megszrom aprra trt/reszelt lncshssal (Ppai az igazi) sval, borsal s szerecsendival zestett besamelt kenek r, megszrom reszelt sajttal s a tetejre bacon vagy szalonna cskokat teszek. 200 fokon 20-25 percis stm.
KRUMPLIS TKEK
Krumpli tejfls szsszal
Hozzvalk: krumpli, tejfl, fokhagyma, kapor, s, bors (tr, snidling, joghurt, uborka)
Elksztse: Meghmozod a krumplit, felkarikzod. Ezutn vlaszthatsz: vagy b olajban std ki slt krumpliknt, vagy kevsben s akkor pirtott burgonyt kapsz.
Szsz varicik:
- Az albbiak keverke: tejfl, s, ttrt fokhagyma, kapor
- Az albbiak keverke: tr, tejfl, s, ttrt fokhagyma, kapor
- Az albbiak keverke: tr, tejfl, s, (ttrt fokhagyma), snidling
- Az albbiak keverke: joghurt, s, ttrt fokhagyma, lecsiszolt s kinyomkodott uborka.
Ha ksz a krumpli, ne szd meg! Egyszeren ntsd nyakon a fenti szszok valamelyikvel. Istenien finom!
Kukts krumpli
Kt fej hagymr nagyon picire vgok, pr szem krumplit is aprra darabolok. A hagymust egy kicsit prolom a kuktban, majd rdobom a krumplit. Megszom, fl deci vzzel felengedem, s a ftylstl kb 10 percig fzm. Akkor nagyon fini, ha egy kicsit lebarnult az alja.
Tejsznes krumpli I.
Kivajazott tepsibe belerakod a krumplikarikkat, megszod, elszrtan doblsz r margarindarabokat, mindezt rtegezve, amg a krumpli tart, s a vgn rntesz egy tojssal elkevert tejsznt. Igazsg szerint 2 tejszn kellene, vagy mg egy pohr tejfl, de szerintem gy is j. Ha van sajtod, reszelj a tetejre. Nagyon laktat, de ebbl nem lehet eleget enni. :))
Tejsznes krumpli II.
Krumpli kb. 10 szem megpucol, karikra felszeletel, jnai tlba bele, s, bors, delikt, pici pirosparika-a szne miatt s rntnk 4 dl fztejsznt, s megszrjuk sajttal. 1-1, 5 rt stgetjk a stben 200 fokon, gondolom ha eltte megfzm a krumplit gyorsabban ksz, de vmi isteni fincsi lett gyis! :o)
Tejsznes krumpli III.
n nyomok bele bven fokhagymt s azt kifelejtettem, h tegyl azrt st s borsot is a krumplira.
Tejsznes-sajtos krumplikarikk
A burgonyt hmozva vkony reszeln krszeletekre reszelni. Ednybe tenni kevs vizet al, s kb. 2dl tejsznt, amikor puha /ne tocsogjon a lben, csak pp hogy megproldjon benne/ tetejre sajtot reszelni, be a stbe mig megpirul a sajt s ksz. Ja a fszer szerecsendi, s s, de brmilyen telzestt tehetsz hozz.
Tartiflette
Ez egy hagyomnyos dlfrancia tel. Krumplit karikra felszeletelsz, jnai tlba teszed, szod, borsozod (esetleg deliktozod), megszrod pici pirosparikval a szne miatt. Tegyl mg bele rtegezve vkony szelet hagymt, fstlt tarjt s reszelt sajtot. Vgl r a tejszin s egy kevs sajt.
Agglegny tel
Feher hejju egeszseges kozepes nagysagu krumplit jol megmosni, hosszaban felbevagni es elomelegitett kivajazott tepsiben leboritva sutni (hejjaban!), majd amikor mar a hejja barna megforditani es kisse "rapiritani". Meg melegeben kikapkodni a tepsibol, vajjal, margarinnal izesiteni, soval, komenymaggal fuszerezni! Hozza gyenge feherbor illik, plusz lagy gyertyafeny, melegen pattogo tuz a kandalloban, andalito halk dallamok. . .
Tepsiskrumpli
A meghmozott nyers krumplit hosszban vgom fel, kiolajozott tepsibe rakom megszom, lehet hozz keverni , sonkt- kolbszt- szalonnt- , virslit a tetejn megstni amikor mr a krumpli majdnem puha. Szrhatsz a krumpli tetejre sajtot is , lehet vele varilni, fantzia s az otthon tallhat alapanyagoktl fggen. A snackit apr virslit is szeretik a gyerekek , slve fve finom.
Vitorls
Kzepes mret krumplik kettvgva, hjastul. Csszrszalonna kockra vgva s fogpiszklval a krumpli kzepbe szrva ( gy nznek ki mint egy vitorls! ). Tepsiben kzepes lngon kb. 1 ra stni.
Leszott lilahagymval az igazi!
Parasztreggeli
Jos sok tojast ussel fel. Es verd fel, tegyel bele sot. Aztan hasabburgonyat is tegyel bele nyersen. szalonnadarabokat, kolbasz darabokat. Paprika darabokat. paradicsomot szinten feldarabolva. Mindent rakjal a felvert tojasokba. meg voroshagyma karikakat is tegyel bele. sztan mikor minden benne van. Yedd egy nagy serpenyobe. es kezd el sutni. Mikor az elso oldala megsult szpem forditsad meg. es sussed meg a masik oldalat is. Olyan lessz, mint egy torta. Szepen lehet szeletelni. Ha nem izlik minden ami benne van eli lehet hagyni belolle. Es lehet bele tenni mast is. Ha nem szreted bele a paprikat, paradicsomot. Lehet enni hozza nyersen is. Azt sem muszaj bele tenni. A lenyeg kiados legyen. es amit szrettek legyen benne.
Medvetalp, tcsni stb.
3-4 krumplit lereszelsz sajtreszeln, + 1 tojs+s+ annyi liszt amennyit felvesz, + a fiam miatt parizsikockkat is teszek bele, majd kanllal olajba lapitgatva kistm, egy zacsks leveshez , pl. gulyshoz, v. Alfldi gulyshoz klassz, gyors s egyszer tel.
Krumplifnk
Mi krumplis pogcsnak hvjuk s stport tesznk bele leszt helyet, a tbbi stimmel.
Mi is krumplis pogacsanak hivjuk, es altalaban se sutopor, se eleszto nem megy bele
Ssmogyors krumpli
15 deka ssmogyort ttrve kikevernk olajjal, 1 kg krumplit, amit hasbokra felvgtunk megkennk vele. Stpaprra, be a stbe, 25 perc alatt elkszl.
2 doboz sertsmjkrmet elkevernk 3 tojs srgjval s a megtiszttott, nyersen lereszelt 3 nagyobb burgonyval. Sval, trtt borssal, vgott petrezselyemmel zestjk. Vgl hozzvegytjk a tojsok fehrjbl vert kemny habot. Forr olajba - a zsiradkba mrtott evkanllal - a masszbl di nagysg gombockat szaggatunk s ropogs pirosra stjk ket. Frissen tlaljuk. Fzelk felttnek is nagyon finom!Hozzvalk: 80 dkg hjban ftt burgonya, 40 dkg gomba, 1 nagy fej vrshagyma, 4 kemny tojs, 1 tojs srgja, 3 dl tejfl, 1 csokor petrezselyem, zls szerint s, dinyi vaj. 1 ek. olaj
Elksztse: A megtiszttott, megmosott gombt felszeleteljk, az olajon 5 percig proljuk.
A burgonyt mg melegen meghmozzuk, ha kihlt, karikkra vgjuk, ugyangy a tojsokat s a megtiszttott hagymt. Kivajazunk egy tzll tlat, az aljra lerakunk egy sor burgonyt, azutn egy sor tojst, arra pedig egy sor gombt s hagymt. Kiss megszzuk, majd kezdjk jra a rtegezst. A tetejre burgonya kerljn! A tejflt elkeverjk a tojssrgval, a vgott petrezselyemmel, csipet sval s a burgonyra ntjk. Reszelt sajttal megszrhatjuk. Elmelegtett stben ers tzn pirosra stjk.
A sttlban tlaljuk, saltval vagy savanysggal knljuk.
hn (Alfldi tel) Slambuc, reglebbencs
Egyszer vltozat: a felkockzott szalonnt kistjk, a zsrjban az aprra vgott hagymt megproljuk, stjk, erre kerl a felkockzott krumpli, egyszer-ktszer tforgatjuk, pirospaprikval lehintjk, tforgatjuk. Tetejre szrazlebbencset tertnk, vzzel felntjk annyira, hogy vkonyan ellepje, megszzuk. Keverni nem, csak rzogatni szabad. Karikra vgott, csves erspaprika vagy szrtott cspspaprika mehet bele.60 dkg krumplit kis darabokra vagva megfozunk. 1 kanal vajjal/margarinnal puresre osszetorjuk, sozzuk (hogy mennyire, az attol fugg hogy lekvarral esszuk-e, vagy vadas hus, fozelek feltetjekent). Amikor felig kihult, hozzakeverunk egy egesz tojast, es 20 dkg lisztet. Tehetunk bele egy kis elesztot is, ha van otthon (poreleszto is jo, akkor azt a liszthez keverve adjuk hozza). Pihentetes nelkul, alaposan meglisztezett deszkan kisujjnyi vastagsagura nyujtjuk, es kerekre szaggatjuk, vagy kessel negyszogletesre vagjuk. Bo olajban alacsonyabb langon mindket oldalat aranybarnara sutjuk.
Gyorsan megvan, es barmilyen lekvarral isteni. Zsemlegomboc helyett vadas feltete vagy barmilyen fozelek feltete is lehet. Nalunk ez volt hetvegen. A parom nagyon huzta a szajat az otletre, de a vegen kenytelen volt bevallani, hogy nagyon finom volt :))
Anyukam a multkor megmaradt krumplipurebol csinalta, es ugy is finom lett.A ltez legegyszerbb vltozatot stm.
4-5 db nagyobb krumplit lmeghmozok, apr lyuk reszeln lereszelem, hozzkeverek 2 kefrt s annyi lisztet, amennyit felvesz, zls szerint szom. Jl elkeverem, majd tetszs szerint kiolajozott tepsiben (akkor a tetejt is meg kell spriccelni olajjal), vagy palacsinta stben megstm. A tepsis vltozatot ropogsra lehet stni, nem kell megfordtani, a palacsintastben viszont mindkt oldalt meg kell stni. Persze vkonyra el kell simtani a "tsztt. "
Vgtelenl varilhat recept, frjem tejflt tesz r, de szereti, ha a tepsiben sttt tetejn rpirult bacon szeletek vannak! Van, aki borsot, v tojst is tesz bele. Kefr helyett tejfllel is kszthet, gy kicsit teltebb z. n kretnek is szoktam pl. gyros-hoz s tzatzikihez. Akr reszelt sajtot is lehet belerakni a husira.
n Zalban prszaknt ismertem, frjemk Veszprm megyben tcsi, tcsni nven. n Frank Jlia magyarzatt tudom elfogadni, miszerint tepsiben prsza, serpenyben tcsi, tcsni! :0)))
Szoktam ezt a keverket (sszekeverek 1 tejflt, 20 dkg prizsit aprra vgva, 1 tojst, st, borsot.) hasznlni gyis, hogy aprra vgott petrezselymet teszek hozz s akkor az alap ne zldsg, hanem karikra vgott , elre megsttt krumpli legyen. Azt rakom be a jnaiba, szom s a krumli olajbl is teszek hozz! Nagyon finom, nem zsros, gyorsan elkszthat tel.Burgonykat hmozunk, hosszban kettvgjuk, egyhn megszzuk. Az egyik felre tesznk egy vkony szelet szalonnt (lehet Bacon), vrshagyma s fstlt kolbsz karikkat. Rhelyezzk a msik felt a burgonynak s beolajozott alufliba csomagoljuk egyenknt. Tepsiben megstjk kb. 40 perc. Nagyon finom!Bacont felkockazva megpiritom, jo sokat. A krumplit karikara vagom es radobom a ropogos szalonnara, sozom, fedo alatt piritva parolom. Mikor puha felvert tojast raontok. Lehet meg sonkat is aprozni a bacon melle. :)))Oszibarack befottel vagy savanyusaggal fincsi.
Egy tlban 2 ek. tolajat (az eredeti recept sz. olivaoljat), 1 tk. pirospaprikt, 1 tk. st, fl tk borsot s fl tk. ers paprikt sszekutyulsz (v. chilit, de ha nem szeretitek cspsen, akkor ez el is maradhat), s ebbe beleforgatod a felkockzott burgonyt. (n a fszerezst csak gy saccra szoktam)
Aluflival kiblelsz egy tepsit, beleszeded a burgonyt, s kszre std. Kb. fl ra.
Szp, egszsges krumplikat megsikltam foly vz alatt krmkefvel, majd baktam a stbe), mg megpuhultak. Utna hosszban flbevgtam burgonykat, s kiskanllal kikapargattam a kzepket. A juhtrt, a krumpliforgcsolt, a metl hagymst s egy kis trappistasajtot sszekevertem, sval, borssal fszereztem. Ezt a masszt tmtem a mlyedsekbe. Elmelegtett stben, grill fogozaton stttem meg, mg a tetejk megpirult. (Ha nincs grillfokozat, a sima stsi md is j. )
Friss saltval, fakhagyms-ss tejfllel kinltam.
Aprra vgott kolbszt s/vagy szalonnt is lehet belekeverni a trs ppbe. Hjban ftt, nagy/kzepes mret krumplikat megpucolsz, hosszban flbevgod s a kzepket kikapargatod. Amg a krumpli f, lereszelsz fstlt s trappistasajtot, tojssal s liszttel masszt ksztesz bellk (lehet fszerezni is, csak arra figyelj, h a sajt ss s zes, aminek nem rdemes elnyomni az "aromjt"). Ezt a masszt tltsd a kikapargatott krumplikba. Egy tzll tlat kenj ki vajjal, szrd meg zsemlemorzsval, majd fektesd bele a "sajtos csnakokat", a krumpliforgcsokat pedig pakold melljk. Elmelegtett stben pirtsd meg a tetejt. Ss-fokhagyms tejfllel mennyei.Lehetleg minl nagyobb krumplikat megfzk hjukban(!), majdnem teljesen, de azrt egy picit kemnyre hagyom, akkor mr nem j, ha sztomlik a belszrt villtl. Mikzben fnek, hagymt pirtok kis olajon, majd hozzntk egy kis veg szeletelt gombt. Mikor mr ez is puhcska, belezdtok olyan 30-40 deka darlthst, s "pergssgig" kevergetem. Felntm tejsznnel, jl befszerezem mindenflvel (sok fokhagymapor, s, bors, telzest stb), s jl sszeforralom. Na, ezt a trutyit flre is tehetem, mert kb megftt a krumpli - hideg vizet eresztek r, s hmozs utn kettvgom az sszeset. A belsejket kivjom almacsutka-kiszedvel (lehet kiskanl is:)), s beljk tltm a husis-gombs cuccot! Kikenek egy magas fal tepsit vajjal, s belehelyezem a kis hajcskkat, majd megszrom ket fstlt sajtival. Kzben egy perc alatt egy marhahsleves-kockt felforrostok fl-hromnegyed liter vzben, s kb a harmadt a krumplik al ntm (gy nem g r a tepsire, s nagyon fincsi lesz!). Benyomom a stbe, s kb tzpercenknt utnalocsolok.
Olyan flra alatt megsl, s fantasztikus!
(Ha nincs otthon darlths, lehet prizsibl, picire vgott virslibl. . . vagy akr ksz bolognai vagy gombs szszbl is, a lnyeg, hogy ppes cum legyen:)))Hozzvalk 4 szemlyre (1 norml mret tepsinyi lesz belle): 2 kg burgonya, 5 db ftt tojs karikkra szeletelve, s, fokhagyma granultum, majornna, kevs margarin a tepsi kikenshez.
Mrtshoz: 1dl olaj, 5 evkanl liszt, 2 dl tej + 3 dl vz, 1 kvskanl telzest
gy kszl: A burgonyt tisztts utn kockra vgom, hideg vzben flreteszem. A mrtshoz az olajba belekeverem a lisztet, kicsit tforgatom benne, de nem pirtom meg, vilgos szn maradjon. A tzrl levve tejet s vizet adok hozz, csommentesre keverem az telzestvel. Visszatve a tzre, folytonos kevers mellett addig fzm, mg rotyogni kezd. Akkor ksz. Ha nagyon sr, mg kis vzzel
hgthat. A tepsit kikenem a margarinnal, beleteszem a burgonya fel, megszom, zls szerint fszerezem, tetejt bebortom a tojs szeletekkel. A mrts 1/3-d rszt rsimtom. Rteszem a burgonya msik felt. Szintn s s fszerek. Tetejre jn a mrts nagyobbik rsze, rsimtom, hogy mindenhol fedje a burgonyt. Elmelegtett stben fl ra alatt megsl. Akkor ksz, ha a kzepn is puha a burgonya. Tetejt meglocsolhatod tejfllel, de anlkl is finom. Jobb napokon tehetsz hsflt is bele, pl. reszelt prizsit. Tlalhat savanysggal is. A varicik sora vgtelen. Az a lnyeg, hogy a burgonyt kockra vgd, mert gy a mrts belefolyik a rsekbe s az tel ettl lesz finom szaftos. Mivel van tejszned, elkpzelhetnek tartom, hogy a mrtst kivlthatod vele, a tejsznbe kevered a fszereket. S n tennk a tetejre reszelt sajtot. . . Vagy mg a mrtsba is. (n nagyon sok mindenbe teszek sajtot. ):)Hozzvalk: 20 dkg tr, 20 dkg ftt ttrt burgonya, 2 tojs , fl dl tejfl, 5 dkg liszt, s, trtt bors, a stshez olaj.
Elksztse: Az ttrt trt eldolgozzuk a ftt ttrt burgonyval, a tojsokkal, tejfllel, a liszttel, sval, borssal. Kis hengereket formzunk, melyeket ellapitva, szeleteket kapunk. Kevs olajon mindkt felket pirosra stjk.
Trval rakott burgonya
l kg krumpli, 25 dkg tr, 1 csokor kapor, vagy snidling, 2 dl tejfl, 5 dkg vaj, 1 evkanl olaj, s.
Hjban megfzzk a burgonyt, meghmozzuk, karikra vgjuk. Felt olajjal kikent mly tzll tlba tesszk. Kiss megszzuk, majd rtesszk a sval, kaporral, vagy snidliggel izesitett trt, megkenjk tejfllel, s meglocsoljuk az olvasztott vaj felvel. Rteritjk a maradk burgonyt erre ismt tr stb. r a maradk tejfl. Vgl megntzzk a maradk olvasztott vajjal, s stben szp pirosra stjk.Pr szem krumplit megpucolni, kockkra vgni, s megfzni, majd sszetrni, mintha krumpliprt csinlnnk. Bele egy kis margarin, hogy ne legyen szraz, s s az ze kedvrt. Egy jenai ednyt kivajazni, zsemlemorzsval meghinteni, bele a krumplimassza, a tetejre j vastagon sajt. 20-30 percig stni. Lehet bele tenni bacon-t is, gy laktatbb.
Krupmlit karikra vgom s az elre kivajazott jnaiba teszem rtegesen. A rtegek kz fokhagyms tejsznt csorgatok s pici sajtot reszelek. Aki szereti a husit, az nyugodtan tehet kz baconszalcsit is.
A legfels rtegre j sok sajt s mehet a stbe. 30-35 perc alatt ksz. Nagyon knny s fini:)
TSZTAFLK
Paradicsomos tszta
Olajban megdinsztelek egy fej aprra vgott hagymt. Ezutn hozzadom a meghmozott s feldarabolt paradicsomot. Hozzadom a fszereket (oregano, bazsalikom, fokhagyma por, s), majd sszefzm.
Kifzk hozz valamilyen tsztt, s sajttal tlalom.
Bolognai tszta.
1 veg bolognai mrts / 289. -Ft / 50. -dkg tszta, lehet szlesmetlt, v. masnis, v. penne. v. amilyen van otthon. Kevs sajt. A tsztt kifzd ss vizben , a bolognai mrtst megmelegited. Tlalskor a tszta tetejre rakod a mrtst igny szerinti mennyisgben kb. 3 adag. , majd megszrod reszeltsajttal, ez is lehet ami van otthon, n trapistt szoktam rtenni. isteni
Spentos penne
Egy zacsi gyorsfagyasztott Iglo spent, amit kiengedek a microban s utna lbaskban felteszem melegedni. Bele fokhagyma - fokhagyma nyom turbstja a dolgot - pici s s - most koncentrljatok! - kis tgla tr. Most fakanl a kzben s jl ssze kell kutyulni. Forralni sem kell, csak j meleg legyen. Penne vagy ms tszta - hogy legyen benne valami kreativitsnak is hely - kzben kifzhet s nmi lereszelt parmeznnal - vagy Pannni sajttal - megszrva a csald kedvence.
Carbonara spagetti
Egy friss tojssrgjt sszekeverek kb. 1, 5-2 dl tejsznnel, adok hozz st, borsot, szerecsendit, sszetrt fokhagymt s reszelt sajtot. Bacon-t aprra vgok s ropogsra stm. Kzben a spegettit kifzm ss vzben, majd leszrm kicsit lebltem s rntm a tejsznes mrtst s a bacont is. Pr percre mg visszateszem a tzre s jl tkevergetem a tsztt, hogy a tojsos-tejsznes-sajtos szsz olyan krmes llag legyen. Nagyon finom s gyorsan ksz van.
Spagetti a'la Carbonara
(Elksztsi id: amg a tszta kif.) Szalonnt felkockzok, kistm a zsrjt. Kzben zls szerinti mennyisg fokhagymt tpaszrozok (lehet, hogy nem ez a legjobb sz!), petrezselyem zldet felaprtok. Fztejsznben (320 ml) elkeverek 3 tojssrgjt, sval, borssal, majorannval zestem. Ekzben a szalonna zsrja szpen kislt. Elszr belerakom a fokhagymt, petrezselymet (pr pillanat alatt megdinszteldik), majd felntm az zestett tejsznnel. Lass tzn llandan kevergetni kell, nhny perc alatt szpen besrsdik. A ksz mrtst sszekeverem a kzben kiftt spagettivel, s ksz a finom olasz vacsora! J tvgyat!
Hamis Carbonara spagetti
Amg kif a spagettitszta, addig egy pohr kefrt vagy tejflt sszekevekek egy fokhagymval (eltte fokhagymanyomn tnyomatom), teszek bele egy kis feketeborst, reszelt sajtot. Pici bacont pici olajon megstk, ha szpen lepirult, zutty bele a kefres cuccba s az egsz mehet r a tsztra. Tetejre reszeltsajt.
Pesto-s tszta
Felteszek egy labosban vizet fni, na meg a bort hulni. Ha a viz forr, beleszorom a sot, majd a tesztat. Kisebb kagylo tesztat, de ugyanilyen finom lenne barmilyen csavart tesztavel is. Ha teszta jol van, akkor leszurom es visszateszem a labosba. Felnyitom egy veg zld Pestot, es raboritom a tesztara. Keverek hozza egy kis fokhagyma kremet, vagy aprora vagott fokhagymat es belemorzsolom a mozzarella sajtot vagy ennek hianyaban kecskesajt is szoba johet (elarulom insegesebb idokben a hutoben talalt barminemu sajt igy vegzi be foldi palyafutasat).
Cukkinis tszta
Sajtos rakott tszta
Ezt lehet kombinlni elsttt darlt/cskozott husival is vagy cskokra ill. kockra vgott sonkval.
Pizza: nagy tepsi hzilag
sszekeverem a lisztet a sval, olajjal, s annyi langyos vzzel, hogy ragacsos tsztt kapjak. Elvileg itt kellene mg pihentetni 1 rt, de n mindig kihagyom, rgtn a kezemmel vkonyra kinyjtom, elfordul, hogy ki is szakad, kiolajozott tepsibe fektetem, nyjtogatom tovbb, megkenem olajjal, paradicsomszsszal, felttek, sajt r, s 20-25 percig stm. Mindig sikerl, s sikere lesz.
Tojsos tszta
Fl csomag spagettit sszetrk kisebb darabokra s megfzm. Amg f a tszta addig a cskokra vgott bacon szalonnt megpirtom. A ftt tsztt rbortom a szalonnra, 2 tojs felverek s ez is megy a tsztra s addig keverem amg a tojs meg nem sl. Tlalskor trappista sajtot reszelek r. A frjem nem szereti a ketchupot, de a gyerekkel mi igen, gy neki is meg magamnak is nyomok r egy kis ketchupot. Isteni finom s nem tbb 20 percnl mosogatssal egytt.
Hamis sztrapacska/Juhtrs galuska
Nokedlit csinlok kln lbosba pirtok szalonnt megforgatom benne a nokedlit kzben rteszem a juhtrt tkeverem s ksz. Lehet enni!
Zsrban (a szalonna zsrjban) pirtott kaprot is szoktam rszrni. Csak pp bele kell dobni az aprra vgott kaprot, nem kell megstni.
Tortellini baconnel
Szval vettem sajtos tortellnit, azt megfztem. Kzben zsrjra pirtottam kockzott bacont, tettem bele j sok vrshagymt karikzva. Jtt mg bele vaj, s zvarzs telzest. Ebbe forgattam bele a tortellnit. Nagyon finom volt, s nem is drga, kb. 350 Ft s 2 felntt + 2 gyerek evett belle.
Spagettisalta
Elksztse: Szval elszr megfzm a spagettit, elksztem a tartrmrtst, s amg rotyog a tszta, addig apr cskokra vgom a sonkt, az ubit, majd a srgarpt nokedliszaggatn (mintha gyalult tkt ksztenk) lereszelem. Ezt az egszet sszekeverem egy nagyobb tlba. Ha gombval akarom csinlni, akkor pici olajon megprolom a vkony szeletekre vgott gombt, fszerknt teszek r deliktot. Ha elkszlt, megvrom amg kicsit meghl, s szrkanllal kiszedem a gombt a salthoz. (a sls kzben keletkezett szaftot nem rakom hozz)
Mg egyszer sszekeverem az egszet, majd az elre elksztett tartrmrtsba belekeverem a kaprot (ha van), s nyakonntm a mrtssal az egszet s jl tforgatom. Knnyebb lesz a mrts, ha egy kefirt kevernk bele. Vigyzni kell vele, hogy a tartr elegend legyen a saltn, mert a tszta szinte megeszi a mrtst egy id utn. Ezrt j a kefir, mert attl egy kicsit "levesesebb" lesz az egsz. Akkor finom, ha van ideje meghlni. Nlunk tulajdonkppen akkorra mr el is fogy, annyira finom.
Ez az egsz kb. 1/2 ra alatt elkszl.
J tvgyat nektek!
Hozzvalk: 1 csomag norml spagetti, 1 kzepes kgyuborka, 1 nagyobb srgarpa, kb. 20 dkg brmilyen szeletelt sonka s a vgn tartrmrts (ennyi lenne az alap), s lehet turbstani, ha van otthon pld. friss sampignon gomba (5-6 db) esetleg kb. 1 evkanlnyi friss aprra vgott kapor (szrtott nem az igazi). Kisebb mret tszta (szarvacska, kiskagyl, penne, ors stb). s majonz alapokbl kszl, a kiftt tsztra majonzt teszek, s "feltuningolom". A tunungcuccokat mindenki sajt maga dntheti el, a mi kedvenceink:
virsli, hagyma, kukorica, zldbors, kockzott lncs, zldpaprika stb.
Ha nincs benne husi, kretnek kivl, husival igazi egytltel. Nagyon laktat s finom, arrl nem beszlve, hogy a "maradkokat" is fel lehet hasznlni.30 dkg spagetti, 6 dkg fstlt szalonna, 2 evkanl olaj, 12 dkg gpsonka, 2 db tojs, 6 dkg trappista sajt, 2 dl tejfl, s, bors, szerecsendi
A tsztt ss vzben kifzzk, leszrjk, hideg vzzel lebltjk s flretesszk. A fstlt szalonnt vkony cskokra vgva az olajon kiolvasztjuk, hozzadjuk az ugyancsak vkonyra vgott gpsonkt.
A tejflt, a tojsokat sszekeverjk sval, borssal, reszelt szerecsendival. Az enyhn lepirtott alaphoz hozzadjuk a tsztt, felforrstjuk, rntjk a tejfls keverket s tforgatjuk. Reszelt sajttal megszrva tlaljuk.
Ez az eredeti recept. Finomabb, ha a tszta kb. 1 rt ll a tejfls, sonks szszban, utna tepsibe rakom, s rpirtom a sajtot. Amg a spagettitszta f, elkszthet a mrts.
Vajat a liszttel habzsig hevtem, ezutn felntm megmelegtett tejjel, s folytonosan kevergetve srre fzm. Belekeverek reszelt sajtot s tejflt, valamint finomra aprtott kaprot. Megszom, majd beleforgatom a ftt spagettit. Egy nagy serpenyben jl sszeforrstom, s a tnyrokra osztott tsztt meghintem mg egy kis finomra vgott kaporral.Hozzvalk: 1 csomag spagetti tszta, 4 dl fztejszn, 20 dkg gpsonka, 1 doboz konzerv gomba, 20 dkg reszelt sajt, fehrbors, s, oregn
Elksztse: A sonkt vkony cskokra vgjuk, kevs olajon megpirtjuk. Hozzntjk a lecsurgatott gombt, azzal is dinszteljk pr percig. Vgl hozzntjk a tejsznt, zestjk fehrborssal, oregnval s zls szerint sval. A tejsznnel is kicsit rotyogtatjuk. Kzben a tsztt ss vzben kifzzk. Melegen tlaljuk, reszelt sajt illik a tetejre! Hozzvalk: 400 g liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 20 g leszt, 2 ek olaj, 1 mk s
Elksztse: Az lesztt a cukorral langyos tejben kifuttatom, kzben elksztem a feltteket. Ha az leszt "felfutott" beleburtom egy mlyedsbe a liszt kzepn, megszrom liszttel s hagyom mg kb 10 percet. Paradicsomsrtmnyt kikeverek pici vzzel, s bors, aprra vgott hagyma, zzott fokhagyma sszeforralom, lehet mikrban is, 1, 5-2 perc. Felkockzom, amit kell, sonka, gomba, anansz, zldsgek (lehet mirelit), karikzott paradicsom. Lereszelem a sajtot. A legegyszerbb: (kb. 6-7 perc alatt elkszthet, aztn mr csak stni kell) Sajtszszt ksztek 5 dkg vaj, 3 kanl liszt, 3 dl tej, 1 kk mustr, 1 dl tejfl s kb. 4 ek reszelt sajtbl, kzben fzk tsztt is. Ha elkszltek, egy kivajazott jnaiba beleteszem a tsztt, teszek r paradicsomkarikkat, (esetleg konzerv kukorict) egy kis petrezselymet vgok r, lentm a sajtszsszal s berakom a stbe 15-20 percre. A padlizsnt meghmozzuk, s apr kockra vgjuk. A felaprtott vrshagymt olajban vegesre proljuk, majd adunk mg hozz egy gerezd (lehet tbb is aki szereti) aprra vgott fokhagymt. Majd mehet bele a padlizsn s 2-3 friss meghmozott, felaprtott paradicsom, de j a darabos paradicsomkonzerv is. Fszerezni lehet: sval, borssal, kakukkfvel, bazsalikommal. Addig fzzk mg a padlizsn megpuhul. Kzben kifzzk a tsztt, ami lehet spagetti, vagy masni vagy brmilyen ms tszta. Az elkszlt szszt a tsztra szedjk s jl megszrjuk reszelt sajttal. Hozzvalk: 1 csomag spagetti, 60 dkg cukkni, 1 fokhagymagerezd, 1 fej hagyma, 1 g friss rozmaring, 10 dkg natr sajtkrm, 1 dl tejszn, 1, 5 dl zldsges erleves (kockbl), s, bors, olvaolaj
Elkszts: A cukknit jl megmossuk, kockkra vgjuk. A hagymt s fokhagymt finomra vgjuk. A spagettit ss vzben kifzzk, jl lecsepegtetjk. Kzben az olajat felhevtjk, a hagymkat vegesre proljuk. Hozzadjuk a cukknit, rvid ideig proljuk, majd felntjk a hslevessel. Hozzadjuk a rozmaring gat (fzs vgn ezt kivesszk). A zldsgeket puhra proljuk, majd villval szttrjk. Ezutn hozzkeverjk a krmsajttal elkevert tejsznt. A szszt jl beforraljuk, sval, borssal zestjk. A szszt a spagettire halmozva knljuk.Cukkinit nagyluk reszeln kell lereszelni, pici olajon vagy vajon j sok fokhagymval megprolni, tejfllel elkeverni. Kiftt penne illik hozz, de brmilyen tsztval finom.
Veszek lasagne tsztt. Pirtok barnra darlt hst, kb 4-5 perc, belekeverek tejet, paradicsomot, olasz fszereket, egyszer sszeforralom, j leveses legyen a tejjel. Ksztek besamel mrtst, az csak pr perc, amig a darlt hs sl, addig ksz is. (a hsnak is kb 5 perc kell, ) ha van kedvem, de anlkl is finom. Tepsibe:tszta, darlt hsos szsz, tszta, szsz, amig el nem fogy. Tetejre szsz, arra reszelt sajt, st, 20 perc alatt megpuhul a tszta is, a sajt is megsl. kb 25 perc az egsz.Felteszem a tsztavizet, kzben: kis kockkra vgom a cukkinit, pritaminpaprikt, gombt, olajon megprolom(de nem puhra), s, bors, bazsalikom, fokhagyma mehet r, s ntk r egy srtett paradicsomlevet. sszerottyantom, kzben megf a tszta is. (valami testesebb, penne, vagy ors) Mg sajt nlkl is finom. (mindig friss gombt veszek, s csak alaposan vltott vzben megmosom, de nem hmozom, hanem csak 4 fel vgom, s gy nagyon finom, s gyors)Egy ember adagja: fl liter paradicsomlt fszerezel az albbiakkal: s, bors, oregno, szerecsendi, pici cukor (vagy aki nem szereti annyira a savanyks zt, annak tbb, de akkor a sval kell vigyzni). A fszeres lt felrakod fni, s amikor mr lobogva forr bele dobsz 15 dkg pennt. Folyamatosan kevergetni kell, amg meg nem f! (Ha a paradicsoml elftt, de a tszta mg nem j, kis vzzel segts rajta. ) A paradicsomos tsztt szrd meg friss, aprra vgott bazsalikommal (ha csak szrtott van, a tbbi fszerrel egytt add a paradicsomlhez) s reszelt sajttal.
HSTELEK
Mikrs nyl
Egy sor karikra vgott krumplit leteszek az vegtl aljra. Egy sor karikra vgott hagymt r, s egy sor filzett nylhst, majd erre egy sor bakon szalonnt. Ezt megismtlem. Letakarom, kb fl ra alatt ksz. Amikor kiveszem a mikrbl, tejsznes szszt ntk r.
Kt kanl vajat melegtek, kt kanl liszt, pici s, pici feketbors rlve, 3 dl tejszn.
Gyros-tl
Hozzvalk: 1 zacss rizs, kposzta, hagyma, paprika, paradicsom, uborka, csirkamellfil, gyros-fszerkeverk, joghurt, fokhagyba, s, bors, kapor
Elksztse: A hst cskokra vgod befszerezed (Gyros-fszerkeverk), s llni hagyod, mg a rizst felteszed fni, majd felszeled a hagymt, a kposztt, a paprikt, a paradicsomot. A joghurtos ntet gy kszl: a joghurtot szod, borsozod, aprra vgott fokhagymt s kaprot teszel bele, majd jl sszekevered. Egy serpenyben kevs olajon megpirtod a hst.
A tnyr gy nz ki: a kzepre tgy egy maroknyi rizst, r s kr jn a kposzta s a tbbi zldsg. Az egsz tetejre jn a hs, majd nyakonntd a joghurttal. Ha az lvezeteket tovbb akarod fokozni, akkor pitt vagy puha, meleg pizzaszeletet tlalsz mell.
Nagyon laktat!
Gombs-tejsznes hs
Pici olajon hagymt pirtottam, rdobtam a felszeletelt gombt, proltam egy kicsit, majd nyakonntttem a fszeres (ss, fokhagyms) tejfllel s egy kis liszttel besrtettem, majd rotyogtattam egy kicsit s ksz is volt. Mellette bevegetzott csirkemellfilt stttem kb. 20 perc alatt. Mihelyst ksz volt, elosztottam a hst a kt tnyron s nyakonntttem a gombs szsszal. Rizzsel s prolt brokkolival, karfiollal ettk.
Mj rizzsel
Csirkemjat lestsz egy kis olajon , sts eltt fszerezni bors, + fokhagyma+ kevs vegeta /elmaradhat/+ amilyen fszert mg szeretsz a sltekhez, sts vgn szni. Zacsks rizs 20 perc alatt megf kretnek. Egy zacsk ketttknek szerintem elg. Savanysg brmi lehet.
Csirkemj baconnal
Vesznk kb. 1/2 kg csirekemjat s brmilyen szeletelt baconszalcsit. Mjat beletekerjk a baconba, pici s+bors, majd beletesszk egy kiolajott tepsibe. Be az elmelegtett stbe s 20 perc alatt ksz. Mi friss salival szoktuk enni.
Fszeres hs bacon szalonnval
Vkony, kivert karajszeleteket fszerezek (s, bors, mustr) olajozott tepsibe egyms mell fektetek, mindegyikre egy 5-6 cm hossz bacon szalonnt teszek, r 1-2 karika hagyma, reszelt sajt a tetejre s megstm. Krumpliprvel nagyon finom.
Grill csirke
n 4 db csirkecombot szoktam kettnknek csinlni, veszek knorr sltcsirke fszerst+1 dl olajat bekenem a combikat ha van kis id 20 percet llni hagyom, a crisp tlat 2 percre elmelegtem resen/!/, aztn rteszem a husikat s mindkt oldaln t 10-12 percig stm, ezt stben 1 rig kellene s egyltaln nem ilyen zletes!
Gombs-tejsznes csirkemell
Hagymt s fokhagymt pirtottam olajon, majd cskokra szelt csirkemellet adtam hozz. Mikor megfehredett veges (rtsd vegben lv) gombt ntttem r, majd fszereztem: s, bors, kakukkf, petrezselyem. Ezutn sszeproltam a cuccost, majd tejsznt ntttem r. Amg sszeforrt, reszelt sajtot tettem bele. Pr kevers s ksz is. Rizzsel ettk. Nagyon fini lett.
Mustros-tejfls szelet
Sertscombot, vagy tarjt jl kiverek, olajozott tepsibe egyms mell rakom, j srn. Kt pohr tejflbe kt hrom evkanl reszeltsajtot keverek, egy nagy evkanl mustrt, st, pici borsot. Jl sszekeverem s a hsra ntm. Aluflival lefedve keb 25 perc, utna pirtom mg, amg teljesen ropogs nem lesz. Brmilyen krettel j. Vendgvrnak a legjobb, mert reggel elkszted a tepsibe, s csak akkor teszed a stbe, mikor a vendgek csngetnek!!!
Egy jnait kikenek vajjal. Az elre kikloffolt s beszott csirke(vagy pulyka)mellfilt liszt/tojs/sajt variciban "panirozom", majd rtegesen belerakom a jnaiba. A rtegek kz pici vajdarabkkat s tejflt tesznk. Majd a legutols rtegre egy picivel tbb sajtot reszelnk, aluflival lefedjk s be az elmelegtett stbe. Kb. 45 perc alatt megvan s ezt sem lehet elrontani, roppant egyszer:)Filzett csirkemellet vagy pulykamellet enyhn kiklopfolok, megfszerezem. Egy tzll ednyt kivajazok, lefektetek egy rteg szeletelt trappista sajtot, arra rfektetem a hst, nyakon ntm tejfllel, s szeletelt fstlt sajttal bebortom. Mr mehet is a stbe! Kretnek rizs, esetleg zldsges rizs. (A hs krl finom sajtmrts kpzdik a vgre)
Ennek egy msik vltozata, ha alulra s fllre sajt helyett citromkarikkat teszek. Pikns, finom!Egy tepsit vagy jnai ednyt (lehetleg ne legyen tl mly a jnai) kivajazunk, s megszrjuk reszelt sajttal az aljt. Fstlt sajt legyen lehetleg. Kb. 10 dkg.
A pulykamel/pulycomb szeleteket kiklopfoljuk. Tojst elkevernk telzestvel meg borssal, belemrtogatjuk a hst a lisztbe, majd a tojsba, s egyms mell lerakjuk a tepsibe a reszelt sajt tetejre. Az egszet jbl megszrom reszelt sajttal, de most mr csak trappista legyen, mert jabb fstlt sajttal mr nagyon tmny lenne. Az egszet lentm 3-3, 5 dl tejszinnel. Azonnal sthet, kb. 25 perc kell neki 200 fokon. Akkor kell kivenni, ha mr a teteje szpen megpirult.
Ezt elz nap is el lehet kszteni, (htben lefedve trolhat) gy akr a csaldtagok is meg tudjk stni adott idben. Kockra vgott ftt krumplival tlaljuk.A pulykaszeleteket kikloffoljuk, beszzuk. A sajtot lereszeljk. A tepsit kivajazzuk. A sajt felt egyenletesen beleszrjuk. Aztn a hsszeleteket mintha bepanroznnk, elkezdjk lisztbe majd tojsba mrtani, aztn bele a tepsibe. Mikor megtelik a tepsi, akkor a maradk sajttal betertjk. A tejsznnel meg jl meglocsoljuk ( lt 2 zacsi elg). Addig stjk amg megpirul a teteje :-)
Nagyon finom, elre is elkszthet kaja :-)Hst kiklopfolni (n szrnyasbl szoktam, de lehet sertsbl is, de akkor tovbb kell stni!), tzll ednyt kivajazni, hst belerakni, hsra fszerek: s, bors. Erre r a vrshagyma karikk, r a tejfl (rkenni, nem tl vkonyan), s vgl a reszelt sajt. Be az elmelegtett stbe (kb. 200fokra, 25-30perc, kb.) Nem kell befedni, nem szrad ki gy sem!
"Hamis rntott" hs
Hst klopfolni, beszni. Mintha panroznm a hst, DE: lisztbe, majd reszelt sajtos tojsba forgatom, s ennyi (nincs zsemlemorzsa!!). Kivajazni egy jnait, s egy rtegbe belerakni a hsit. Stbe rakni, s 200fokon stni, betakarva, kb. 20percig. Mg kb. 10percig pirulni hagyni (= nem kell mr betakarni).Jnaiba, vagy mlyebb tepsibe belerakunk felkarikzott krumplit, r kis olaj, s, arra grillfszerrel megszrt csirkecombok, v. mellek. Aluflival lefedni, be a stbe, ha a hs, krumpli majdnem puha, lev
LEVESEK
Hiper-szuper finom leves
Vgy egy csomag kunsgi zldsgkretet (amiben van kukorica, karfoil, gyngyhagyma, srgarpa, zlbors), vgy 1 vagy 2 zldsgleves/erleves kockt. A zldsgmixet fzd meg a zldsgleves kockban, ha szksges adjl hozz borsot, majorannt (ha szereted), vagy ha tmnyebb levesre vgysz, akkor fstlt kolbszdarabkkat szrjl bele. A legvgn adj hozz tejsznt is (felforralod) s ksz is.
Barackturmix, ami levesnek is beillik
Mennyisgeket nem rok, mindenki zls szerint ksztse: Barackot feldarabolom, bedobom a gpbe, teszek hozz tejflt s kicsit sszeturmixolom, aztn fahjat, cukrot s vgl tejet, amennyi jl esik s ksz. :-) Ha nem elg des vagy kellemesen fahjas, akkor utna lehet zesteni. rdemes hagyni nhny szem barackot, hogy a vgn beledobljuk s, hogy legyen mit "horgszni".
Fstlt sonkt vagy tarjt felteszek fni, egy msik fazkba az apr savanykposztt teszem fel fni, a harmadikba a babot. Ezt azrt csinlom igy mert nem rhet az a meglepets hogy az egyik megf a msik nem, s mindezt elz nap is megfzhetem. Ezt kveten fogok egy nagy fazeket a kposzta, bab s fstlthusi levbl teszek bele kb annyit amennyi levest szeretnk, karikzok bele srgarpt, fehrrpt flig megfzm adok hozz egy-kt nagyon aprravgott krumplit s majdnem kszre fzm ekkor beleteszem a babot kposztt, ha kell mg a fzvizbl is. (n nem habarom) hanem csinlok egy vilgos rntst tejjel tejfllel felengedem s ezzel sritem a levest, ha kell utnna izestek. A fstlthusit aprravgom s tlalsnl a levesestlba rakom.
Ne fljetek az elksztstl nagyon egyszer s finom csak kicsit hosszadalmasan rtam le.
Rpt karikra vgok, fstlt sonkt, vagy szalonnt apr kockkra. Felteszem fni, fokhagyma, babrlevl, zeller-s petrezselyemzld, s, bors. Amg f, addig reszelek vrshagymt, s hagyms-papriks rntst ksztek. Amikor megftt a rpa, akkor belentk egy konzerv babot, belekeverem a rntst s sszefzm. Tejfllel vagy anlkl is finom. (lt elfelejtem beztatni a babot, ezrt talltam ki egy konzerves vltozatot, 20-25 perc alatt ksz. :)
Krmlevesek
A brokkoli/zeller krmlevest gy szoktam csinlni, hogy erleves vagy hsleveskockval megfzm a brokkolit/zellert, ha megftt, 1 pohr tejflt kb. 2 csapott kanl finomliszttel s a brokkolival/zellerrel
sszeturmixolom, majd visszantm a levesbe s hagyom, hogy egyet mg rottyanjon. Mindig hagyok benne nhny darabka brokkolit is. Lehet tejsznnel is srteni, de nekem jobban zlik gy. Ha krumplikrmlevest csinlsz, akkor tegyl bele mg pici borsot, kmnyt, s amikor turmixolsz egy pici mustrt is. A borskrmbe csak petrezselymet. A krmleveseket lehet tlalni levesgyngykkel (lehet kapni a hipermarketekben) s pirtott zsemle/kenyr kockkkal, esetleg pirtott kiflikarikkkal.
Sttk leves
Hozzvalk: 1 kg sttk, 6 dkg vaj, 1 fej sszevgott vrshagyma, 1 l csirkeleves-alap, s, rlt bors
2 dl tejszn, friss bazsalikomlevl
Elkszts: 1) A sttkt meghmozzuk, s kzepes nagysg darabokra vgjuk. A hagymt kzepes mret fazkban fed alatt megproljuk, de nem pirtjuk meg. 2) A sttkdarabokat beleforgatjuk, s a csirkelevessel (vagy leveskockval zestett vzzel) felengedjk. Lefedve kb. 20 percig fzzk, majd kihtjk. 3) A sttkt a levvel egytt turmixoljuk, s a fazkba visszantjk. 4) A levest megborsozzuk, s ha kell utnaszzuk; a tejsznt is belekeverjk. Alaposan felmelegtjk, s kzvetlenl tlals eltt sszevagdalt bazsalikommal megszrjuk.
Tipp: Forr levest mindig csak kis adagokban turmixoljunk. Ha srbb levesre vgyunk, ne hgtsuk fel tejsznnel. A legjobb hozz n. kanadai tk: nem csak zamatosabb, de zsengbb is.
Krmlevesek 2
Sokfle zldsgbl lehet, pl. srgarpa, tk, sttk ( a 2. kedvenc), zeller, kukorica, karfiol. brokkoli, cukkni (ez az 1. kedvencem), karalb, zldbors, zldbab stb. persze vegyesen is lehet, fantzia fgg. lerom a tegnap ksztett sttk krmlevesem ksztst:
1 kis fej vrihagyma felaprtva, 2-3 ek olivaolajon dinsztelve, 1, 5-2 kg tiszttott, kockra vgott tk rdobva a hagymra, kicsit egytt dinsztelve, majd flntm annyi vzzel, hogy ppen ellepje. beledobok 1 csirkeleves kockt s puhra fzm. Kicsit kihtve turmixolom. 2 dl tejsznt, reszelt szerecsendit, kevs rlt borsot belekeverek. Megpirtok 5-10 dkg tkmagot. Tlalskor 1 ek tkmagolajat csorgatok mindenki levesnek a tetejre s megszrom a tkmaggal. A tbbi zldsgbl is ugy ksztek levest, tkmagolajat s magot csak a tkbl kszlt levesek kapnak. A tbbieknek elg a tejszn, tlalskor kln lehet mg a tetejkre locsolni. Lisztes habarssal v. rntssal nem rontom el, gy istenien kijn a zldsgek eredeti finom zamata. Radsul teljesen dits. A tejszn nem szmottev mennyisg.
Krmlevesek 3
Egyszeren megfzm a zldsget kicsit tbb vzben, mint ami ellepi. Fszerezem, lt. s, bors, szerecsendi, n ezeket szeretem. Ha mr j puhra ftt, sszeturmixolom. Aztn csinlok egy rntst (vaj v. olaj, liszt), elkeverem tejsznnel, beleteszem a levesbe s sszefzm. Ennyi.
Gombakrmleves
Kb. fl kil gomba kell hozz. A hagymt megdinsztelem, mehet bele a gomba (soha nem fed alatt prolom a gombt), bele egy kis bors, esetleg babrlevl, vagy zls szerint a kedvenc hozzill fszer. Felntm vzzel, majd a vgn turmixolom, s ntk bele tejflt vagy tejsznt. Nem srtem soha liszttel!
Tar ator / uborkaleves (bolgr tel)
Hozzvalk: 4dl joghurt, 1 nagyobb kgyuborka, 4-5 gerezd fokhagyma, kevs kapor, s, 1 ek olivaolaj, hideg vz
Elksztse: Az uborkt apr kockkra vgjuk, a fokhagymt fokhagymaprsben sszenyomjuk, a kaprot is aprra vgjuk. Mindent beletesznk egy levesestlba, hozzadjuk a joghurtot s annyi hideg vzzel ntjk fel, hogy se tl sr, se tl hg ne legyen. Hozzadunk egy evkanl olajat, s sszekeverjk. Egy-kt rra betesszk a htbe. s ksz, lehet enni!gy labasba vajat teszek es mindenfele kimaradt zoldseget beleszeltelek (hagyma, krumpli legyen benne) lehet gombat, brokolit, padlizsnat , karfiolt, repat (gyakorlatilag barmit, ami eppen kimaradt). lassu tuzon , fedovel paroljatok amig megpuhul, aztan ezt az egeszet turmixoljatok peppe. par dl vizben forraljatok fel egy leveskockat, ontsetek bele ezt is + nehany dl tejet keverjetek hozza a vegen. fuszerrezzetek izles szerint, vajas piritossal finom, bele is lehet apritani.Vizben felraksz meggyet (most mr csak mirelitet vagy befttet), krtt, szilvt fni. Dobsz bele szegfszeget, vanilis cukit, citromkarikt, narancskarikt. Amikor forr, tejjel sszekevert vanilis pudinggal behabarod. Rottyan egyet s mr j is. 20-25 perc alatt megvan. Apr kockra vgott szalonnt flig kiolvasztjuk, beletesszk a hagymt, prhagymt, srgarpt, s vegesre proljuk. Majd felntjk csontlvel, s ha szksges szzuk, borsozzuk. Kzben meghmozzuk s kockkra vgjuk a burgonyt, beletesszk a levesbe s megfzzk. Amikor mr puha, egy szrkanllal kivesznk a srjbl. Ezt ttrjk s ezzel srtjk a levest. A virsliket megfzzk, s tlalskor egy pr virslit s egy kanl tejflt tesznk a levesbe. A tetejt megszrjuk vgott petrezselyemmel.
n a virsliket felkarikzva szalonnazsron meg szoktam pirtani, gy finomabb. Ja, s a tejfllel be szoktam habarni, de anlklis nagyon fincsi. |