Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idő
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Partnerek

 

A Legjobbak



       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
RECEPTEK

SALÁTÁK

Mandarinos-húsos saláta

Csirkemellet kis csíkokra szeletelek, kevés zsiradékra felteszem, valamilyen szárnyas fűszerkeverékkel ízesítem, kevés párolás után egy kicsit megpirítom. Kihűlés után beleteszem egy mélyebb tálba. Kb 15 dkg Edami sajtot kis kockákba szeletelek, rászórom a húsra. Ezután következik egy kis fej lilahagyma vékony csíkokra vágva. Utána, ami igazán pikánssá teszi: a mandarindarabok. (2 nagy csirkemellhez kb 8-10 db mandarint rakok). Kevés sót, majd őrölt borsot szórok rá, majd egy fél citrom levével meglocsolom. Végül jön a majonéz. (Nem kell túl sok, csak annyi, hogy nagyjából összekenődjenek a benne levő alapanyagok. ) Összekeverem, egy kicsit behűtöm. Friss puha zsemlével isteni!

Sopszka saláta

Kígyóuborkát, paradicsomot nagyobb kockákra, hagymát apró kockákra vágunk. Kevés olivaolajjal, sóval összekeverjük, és a tetejére bolgár sajtot vagy feta sajtot reszelünk. Az alján összegyűlt paradicsomos, sajtos lét ki lehet tunkolni kenyérrel, isteni finom.

Zöldséges ételek

 

Grillezett zöldségek 1.

Kockára aprítom a cukkinit, a (korábban besózott és így a keserű levétől megfosztott) padlizsánt, paprikát és paradicsomot. A hagymát csak negyedelem. Egy vékonyan kivajazott/olajozott, nagyobb méretű tepsibe rakom a zöldségeket, vegetázom/sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem az egészet és meggrillezem a sütőben. Ha egytálételként eszem, akkor megszóróm reszelt sajttal és sütöm még egy kicsit.

 

Grillezett zöldségek 2.


Krumplit vékony szeletekre vágok, cukkinit lehet vastagabbra, padlizsánt szintén vékonyra, és bepácolom: bors, sok fokhagyma, zöldfüszerek, olivaolaj. Hagyom állni, aztán mehet a grillre. Csak evés előtt sózom meg, mert különben levet ereszt.

 

Cukkinis kaja

Cukkinit megmosni, karikára szelni, paradicsomot, paprikát felszeletelni 1-2 db-ot, dinsztelt hagymára tenni, és ha akarsz egy kis darált husit is tehetsz hozzá, és uttorőgombóccal /tarhonya/ vagy egyéb köröttel tálalhatod.

 

Rakott zöldség

2. Itt lehet improvizálni: ha van valami maradék sonka vagy valami felvágott, darálthús, azt is bele lehet rakni, ha van kedved, főtt tésztát vagy rizst is bele lehet keverni, de én azt nem szoktam a fehér liszt miatt.
3. Reszeltsajtot rakok a tetejére is, arra szalonna vagy bacon szeleteket. 2 szelet nem teszi tönkre a biokaját, ellenben a léleknek csodát tesz. :)

 

Hagymát dinsztelsz, bele egy kis piros paprika+pici víz, bele 1, 5pár visli/fő - így nyersen, s mikor már puha a virsli: 10perc kb., bele a z. bab (én ált. üveges szoktam- levével együtt, anyukám fagyasztottat- mindegy!). Főjjön egy kicsit. (Ha van : egy paradicsom mehet bele: kb. 4-be vágva+ egy pis zöldpaprika-darab) Tejföl bele! Friss/píritott kenyeret lehet enni hozzá!

Juhtúrúval töltött tök
Hozzávalók: 2 db zsenge tök, 5 közepes nagyságú burgonya, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 evőkanál ételízesítő , 20 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl
Elkészítése: A zsenge tököket meghámozzuk, ételízesítős vízben megfőzzük és lecsurgatjuk. A közepes nagyságú burgonyákat héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és még melegen villával összetörjük és kikeverjük a tojásokkal, a vajjal a friss juhtúróval és az apróra vágott kaporral. A megfőtt tököt kettévágjuk, magját kikaparjuk és a fél tököket kizsírozott tűzállótálba rakjuk. Megtöltjük a túrós töltelékkel, leöntjük a tejföllel és a sütőben megsütjük.

Üveges zöldbab kell hozzá. Hagymát pirítani, mintha pörköltet csinálnál, karikára vágott virsli vagy lecsókolbász, vagy maradék párizsi kockára vágva, és ráönteni a zöldbabot úgy ahogy van, összeforralni és már kész. Telfölt rá, és nagyon finom! Vegák csinálhatják husi nélkül is. Katfiolból is nagyon jó!

 

Rántott ananász

Az ananászkarikákat bepanírozni, és rizzsel, majonézzel tálalni. Fini

 

Sajtos-párizsis zöldség

Bármilyen párolt zöldség lehet (karfiol, brokkoli, kelbimbó, zöldbab) az alap. Pl. egy üveg párolt zöldbabot beleöntök egy jénai tálba, amibe egy kis olajat öntök. Összekeverek: 1 tejfölt, 20 dkg párizsit apróra vágva, 1 tojást, sót, borsot. Ráöntöm a zöldségre, tetejét reszelt sajttal meghintem. Be a sütőbe, amig megteritünk szinte kész is lesz! Nagyon finom!

Töltött tök

Kicsi spárgatök meghámozva, hosszában - két hajóformára kivágva. Kivajazott tepsibe bele.
Töltelék: Darált husi (én pulykából csináltam, de más is lehet) kis összevágott hagymával, félig főtt rizzsel a szokásos töltelék bele. Lefóliázva, pivi vizet aláöntve puháta pároltam takarák lángon. Mikor már puha, akkor tejfölt egy kis kaporral elkeverve ráöntjük (de lehet a kaprot a töltelékbe is rakni), reszelt sajttal meghintve, pirosra sütni. Nagyon finom és könnyű kaja, nem tart az elkészitése soká, csak a sütést kell kivárni.

 

Csőben sült póré sonkával (1-2 adaghoz)

 

Hozzávalók: 3x10cm-es póréhagyma, 2dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 10 dkg kemény sajt, 3 szelet sonka, 4 dkg zsemlemorzsa, bors
Elkészítése: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A pórét félkészre párolom (párolórácson, vagy kevés vízben kb 5 perc). A vajat felolvasztom, beleteszem a lisztet, folyamatos keverés mellett jó fél percig pirítom, de ne barnuljon meg. Ezután vékony sugárban elkezdem hozzáönteni a tejet, keverem, nehogy csomós legyen. Keverés közben sűrűsödésig főzöm. A tűzről levéve elkeverem benne a reszelt sajt felét, egy csipetnyi borsot adok hozzá. Az egyik sonkaszeletet kiterítem, ráteszek egy pórét, begöngyölöm. A többivel is így teszek. A tekercseket kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló edénybe teszem, ráöntöm a sajtszószt, meghintem a maradék sajttal, és 20 percig sütöm.
A üveg borsót vajon megpárolunk. 4 tojás sárgáját összekeverünk 8 evőkanál tejjel, a megpárolt (kihűlt) borsóval, 10 dkg reszelt trappista sajttal, a 4 tojás kemény habbá vert fehérjével és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű legyen. Forró olajba kanálnyi lepénykéket rakunk, és így sütjük szép pirosra. Mikor a forró olajból kivesszük sajtot reszelünk a tetejére, ami szépen ráolvad, mire ehető hőmérsékletű lesz a lepény.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg sárgarépa, fél fej zeller, 2 csirkemell (sült), 1 fej vöröshagyma, 8 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só
Elkészítése: Forrásban lévő vízbe tesszük a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzzük, majd félretesszük. A felaprított hagymát 3 dkg vajban megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és fölengedjük a tejjel. Kislángon, kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, és félretesszük. 3 dkg vajban 5-6 percig pároljuk a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd itatóspapírra szedjük. Tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd ráöntjük a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva rászórjuk, és forró (200 fokos) sütőben 1 órán át sütjük. (Félidőben mérsékeljük a sütő hőmérsékletét. )
Bármilyen zöldség, télen pl. mélyhűtött (pl. mexikói) zöldségkeverék, nyáron friss idényzöldség, kelkáposzta, káposzta, brokkoli (ezt a fiam különösen imádja), bármi, mindig amit olcsón és szépet kapok, az alap.
1. Összekeverem a zöldséget tejföllel és reszelt sajttal,
Olajban megdisztelek egy közepes fej apróra vágott hagymát, majd hozzáadok egy kis csokor apróra vágott petrezselyemzöldjét, egy kis pirosaranyat és sót. Felengedem egy pohár vízzel. Mikor forr a lé, beleöntöm a fagyasztott zöldborsót. (Ha kevés a lé, hozzáöntök még annyit, hogy épp ellepje a borsót) Amíg fő elkészítem a habarást: összekeverek 1 doboz tejfölt, egy púpozott ek. lisztet, egy kávéskanál vegetát, és kb 1 dl tejet. Ha már puha a borsó, beleszűröm a habarást. Ha felforrt a habarással, kész is.
Kevés olajra rárakod a levétől leszűrt borsót, majd 2 evőkanál lisztet szórsz rá , elkevered , kis pirospaprika épphogy legyen rajta a szine miatt, majd tejet öntesz rá kb 0, 5 liter , és elkezded kevergetni amikor besűrösödik már jó. Ha túl sűrű még egy kis tejet tegyél rá. Pici cukrot teszek rá, de elmaradhat. Sült párizsi, virsli, fűstli, szója fasirt stb lehet feltétként.
Hozzávalók: 0, 5 kg borsó, 1 pohár tejföl, petrezselyem, só, paprika, hagyma, olaj
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Paprikával színesítjük. Hozzáadjuk a borsót. Ha fagyasztott, kevés vízzel puhára főzzük, ha konzerv, a levét leöntjük, mert az már amúgy is puha. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a pohár tejfölt az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk és kevés lisztel besűrűsítjük. Nokedlivel tálalva ízletes főétel!

 

Karfiolos finomságok

 

Sajtos rakott karfiol

Egy nagy fej karfiolt sós vizben megfozni, egy jenait bevajazni es bele rakni a kihult es lecsopogtetett karfiolt. Ehhez kell meg 40-50 dkg barmilyen sajt, kb 2dl zsemlemorzsa, kb fel liter tejszin, es ketszer 10 dkg vaj-vagy margarin es harom pupozott evokanal liszt. Most az egyik 10 dkg vajbol es a lisztbol basamel martast fozunk, es felre tesszuk. Amit leraktunk karfiolt a jenaiba most ezt be sozzuk es borsozzuk, ratesszuk a prezli felet, utana a reszelt sajt felet is raszorjuk, majd leuntjuk a hig basamel martas felevel, most megint a prezli utana a sajt masik fele, es leontjuk a maradek martassal, a tetejere ratesszuk a masik 10 dkg vajat ugy hogy mindenhova jusson. Kozepes hofokon, kb 40 perc megsutni. nagyon de nagyon finom, probaljatok ki!

 

Sajtos-tejfölös karfiollepény

Megfőzöm roppanósra a karfiolt vegetás vízben, majd picit megtöröm villával. Egy nagypohár tejfölbe keverek tojást, sót, borsot, reszelt sajtot, ezzel és egy doboz konzerv kukoricával összekeverem a karfiolt, jénaiba öntöm, megszórom reszelt sajttal és a sütőbe teszem. Magában is finom, fiúknak meg lehet próbálni husi mellé. :)


A karfiolt rózsáira szeded, egy kicsit főzöd sós vízben, de szét ne essen.
Utána beledobálod egy jénaiba és nyakon öntöd egy mártással, ami tejfölből, reszelt sajtból, kis margarinból, ici-pici fehér borsból áll. ( 1 tejfölhöz kb. 5 dkg sajt kell) A mártás lepje el teljesen a karfiolt, be a sütőbe és akkor lesz jó, amikor a teteje kicsit megbarnul. Rizzsel szoktam tálalni.

A szokásos pörköltalapra (kis olajon üvegesre párolsz egy kockára vágott (nálunk reszelni kell :() hagymát, a tüzröl lehúzva összekevered pirospaprikával, és felöntöd vízzel - egész kicsi vízzel, mert a karfiol is enged) hús helyett apró rózsáira szedett megmosott karfiol jön. Amíg párolódik, megfözök néhány tojást, és felkockázom. Ha a karfiol már elég puha, hozzákeverem a tojást, tejföllel gazdagítom, még egyszer összerottyantom, és kész is. Kenyérkével nyammm…

 

Karfiolos recept

A karfiolt rózsáira szedve roppanósra főzzük, közben megfőzünk tojásokat keményre. A karfiolt leszűrjük, a tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáját kikaparjuk és egy tálban mindenféle ízlés szerinti fűszerrel (mustár, ketchup, só, bors, petrezselyem zöldje, majonéz, piros arany - ki melyiket szereti) és májkrémmel jól kikavarjuk. Ezután a fehérjébe púposan visszatöltjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat és szépen felváltva egymás mellé tesszük a karfiol rózsákat és a tojásokat (töltelékkel felfelé). Alaposan nyakon öntjük sóval, borssal, felvert tojással egy kis reszelt füstölt sajttal elkevert tejföllel. Sütőben lefedés nélkül addig sütjük, míg pirulni kezd a teteje, akkor megszórjuk még reszelt sajttal és 1-2 percre visszadugjuk. Rizzsel, vagy magában ehető, de sültek mellé köretnek is jó.

Margarinnal kikent kistepsibe teszem a rózsáira szedett, megmosott és lecsepegtetett karfolt (én nem párolom, ropogósan szeretem) megszórom apróra tört/reszelt löncshússal (Pápai az igazi) sóval, borsal és szerecsendióval ízesített besamelt kenek rá, megszórom reszelt sajttal és a tetejére bacon vagy szalonna csíkokat teszek. 200 fokon 20-25 percis sütöm.

KRUMPLIS ÉTKEK

Krumpli tejfölös szósszal
Hozzávalók: krumpli, tejföl, fokhagyma, kapor, só, bors (túró, snidling, joghurt, uborka)
Elkészítése: Meghámozod a krumplit, felkarikázod. Ezután választhatsz: vagy bő olajban sütöd ki sült krumpliként, vagy kevésben és akkor pirított burgonyát kapsz.
Szósz variációk:
- Az alábbiak keveréke: tejföl, só, áttört fokhagyma, kapor
- Az alábbiak keveréke: túró, tejföl, só, áttört fokhagyma, kapor
- Az alábbiak keveréke: túró, tejföl, só, (áttört fokhagyma), snidling
- Az alábbiak keveréke: joghurt, só, áttört fokhagyma, lecsiszolt és kinyomkodott uborka.
Ha kész a krumpli, ne sózd meg! Egyszerűen öntsd nyakon a fenti szószok valamelyikével. Istenien finom!

 

Kuktás krumpli

Két fej hagymár nagyon picire vágok, pár szem krumplit is apróra darabolok. A hagymust egy kicsit párolom a kuktában, majd rádobom a krumplit. Megsózom, fél deci vízzel felengedem, és a fütyüléstől kb 10 percig főzöm. Akkor nagyon fini, ha egy kicsit lebarnult az alja.

Tejszínes krumpli I.

Kivajazott tepsibe belerakod a krumplikarikákat, megsózod, elszórtan dobálsz rá margarindarabokat, mindezt rétegezve, amíg a krumpli tart, és a végén ráöntesz egy tojással elkevert tejszínt. Igazság szerint 2 tejszín kellene, vagy még egy pohár tejföl, de szerintem így is jó. Ha van sajtod, reszelj a tetejére. Nagyon laktató, de ebből nem lehet eleget enni. :))

 

Tejszínes krumpli II.

Krumpli kb. 10 szem megpucol, karikára felszeletel, jénai tálba bele, só, bors, delikát, pici pirosparika-a színe miatt és ráöntünk 4 dl főzőtejszínt, és megszórjuk sajttal. 1-1, 5 órát sütögetjük a sütőben 200 fokon, gondolom ha előtte megfőzöm a krumplit gyorsabban kész, de vmi isteni fincsi lett ígyis! :o)

 

Tejszínes krumpli III.

Én nyomok bele bőven fokhagymát és azt kifelejtettem, h tegyél azért sót és borsot is a krumplira.

 

Tejszínes-sajtos krumplikarikák

A burgonyát hámozva vékony reszelőn körszeletekre reszelni. Edénybe tenni kevés vizet alá, és kb. 2dl tejszínt, amikor puha /ne tocsogjon a lében, csak épp hogy megpárolódjon benne/ tetejére sajtot reszelni, be a sütőbe mig megpirul a sajt és kész. Ja a fűszer szerecsendió, és só, de bármilyen ételízesítőt tehetsz hozzá.

 

Tartiflette

Ez egy hagyományos délfrancia étel. Krumplit karikára felszeletelsz, jénai tálba teszed, sózod, borsozod (esetleg delikátozod), megszórod pici pirosparikával a színe miatt. Tegyél még bele rétegezve vékony szelet hagymát, füstölt tarját és reszelt sajtot. Végül rá a tejszin és egy kevés sajt.

 Agglegény étel

Feher hejju egeszseges kozepes nagysagu krumplit jol megmosni, hosszaban felbevagni es elomelegitett kivajazott tepsiben leboritva sutni (hejjaban!), majd amikor mar a hejja barna megforditani es kisse "rapiritani". Meg melegeben kikapkodni a tepsibol, vajjal, margarinnal izesiteni, soval, komenymaggal fuszerezni! Hozza gyenge feherbor illik, plusz lagy gyertyafeny, melegen pattogo tuz a kandalloban, andalito halk dallamok. . .

 

 

Tepsiskrumpli

A meghámozott nyers krumplit hosszában vágom fel, kiolajozott tepsibe rakom megsózom, lehet hozzá keverni , sonkát- kolbászt- szalonnát- , virslit a tetején megsütni amikor már a krumpli majdnem puha. Szórhatsz a krumpli tetejére sajtot is , lehet vele variálni, fantázia és az otthon található alapanyagoktól függűen. A snackit apró virslit is szeretik a gyerekek , sülve főve finom.

 

Vitorlás

Közepes méretű krumplik kettévágva, héjastul. Császárszalonna kockára vágva és fogpiszkálóval a krumpli közepébe szúrva ( úgy néznek ki mint egy vitorlás! ). Tepsiben közepes lángon kb. 1 óra sütni.
Lesózott lilahagymával az igazi!

Parasztreggeli

Jos sok tojast ussel fel. Es verd fel, tegyel bele sot. Aztan hasabburgonyat is tegyel bele nyersen. szalonnadarabokat, kolbasz darabokat. Paprika darabokat. paradicsomot szinten feldarabolva. Mindent rakjal a felvert tojasokba. meg voroshagyma karikakat is tegyel bele. sztan mikor minden benne van. Yedd egy nagy serpenyobe. es kezd el sutni. Mikor az elso oldala megsult szpem forditsad meg. es sussed meg a masik oldalat is. Olyan lessz, mint egy torta. Szepen lehet szeletelni. Ha nem izlik minden ami benne van eli lehet hagyni belolle. Es lehet bele tenni mast is. Ha nem szreted bele a paprikat, paradicsomot. Lehet enni hozza nyersen is. Azt sem muszaj bele tenni. A lenyeg kiados legyen. es amit szrettek legyen benne.

 

Medvetalp, tócsni stb.

3-4 krumplit lereszelsz sajtreszelőn, + 1 tojás+só+ annyi liszt amennyit felvesz, + a fiam miatt parizsikockákat is teszek bele, majd kanállal olajba lapitgatva kisütöm, egy zacskós leveshez , pl. gulyáshoz, v. Alföldi gulyáshoz klassz, gyors és egyszerü étel.

 

Krumplifánk

Mi krumplis pogácsának hívjuk és sütőport teszünk bele élesztő helyet, a többi stimmel.

Mi is krumplis pogacsanak hivjuk, es altalaban se sutopor, se eleszto nem megy bele

  

Sósmogyorós krumpli

15 deka sósmogyorót áttörve kikeverünk olajjal, 1 kg krumplit, amit hasábokra felvágtunk megkenünk vele. Sütőpapírra, be a sütőbe, 25 perc alatt elkészül.

2 doboz sertésmájkrémet elkeverünk 3 tojás sárgájával és a megtisztított, nyersen lereszelt 3 nagyobb burgonyával. Sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük. Végül hozzávegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. Forró olajba - a zsiradékba mártott evőkanállal - a masszából dió nagyságú gombocókat szaggatunk és ropogós pirosra sütjük őket. Frissen tálaljuk. Főzelék feltétnek is nagyon finom!
Hozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 kemény tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint só, diónyi vaj. 1 ek. olaj
Elkészítése: A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, az olajon 5 percig pároljuk.
A burgonyát még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk, ugyanígy a tojásokat és a megtisztított hagymát. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára lerakunk egy sor burgonyát, azután egy sor tojást, arra pedig egy sor gombát és hagymát. Kissé megsózzuk, majd kezdjük újra a rétegezést. A tetejére burgonya kerüljön! A tejfölt elkeverjük a tojássárgával, a vágott petrezselyemmel, csipet sóval és a burgonyára öntjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk. Előmelegített sütőben erős tűzön pirosra sütjük.
A sütőtálban tálaljuk, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Öhön (Alföldi étel) Slambuc, Öreglebbencs
Egyszerű változat: a felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában az apróra vágott hagymát megpároljuk, sütjük, erre kerül a felkockázott krumpli, egyszer-kétszer átforgatjuk, pirospaprikával lehintjük, átforgatjuk. Tetejére szárazlebbencset terítünk, vízzel felöntjük annyira, hogy vékonyan ellepje, megsózzuk. Keverni nem, csak rázogatni szabad. Karikára vágott, csöves erőspaprika vagy szárított csípőspaprika mehet bele.
60 dkg krumplit kis darabokra vagva megfozunk. 1 kanal vajjal/margarinnal puresre osszetorjuk, sozzuk (hogy mennyire, az attol fugg hogy lekvarral esszuk-e, vagy vadas hus, fozelek feltetjekent). Amikor felig kihult, hozzakeverunk egy egesz tojast, es 20 dkg lisztet. Tehetunk bele egy kis elesztot is, ha van otthon (poreleszto is jo, akkor azt a liszthez keverve adjuk hozza). Pihentetes nelkul, alaposan meglisztezett deszkan kisujjnyi vastagsagura nyujtjuk, es kerekre szaggatjuk, vagy kessel negyszogletesre vagjuk. Bo olajban alacsonyabb langon mindket oldalat aranybarnara sutjuk.
Gyorsan megvan, es barmilyen lekvarral isteni. Zsemlegomboc helyett vadas feltete vagy barmilyen fozelek feltete is lehet. Nalunk ez volt hetvegen. A parom nagyon huzta a szajat az otletre, de a vegen kenytelen volt bevallani, hogy nagyon finom volt :))
Anyukam a multkor megmaradt krumplipurebol csinalta, es ugy is finom lett.
A létező legegyszerűbb változatot sütöm.
4-5 db nagyobb krumplit lmeghámozok, apró lyukú reszelőn lereszelem, hozzákeverek 2 kefírt és annyi lisztet, amennyit felvesz, ízlés szerint sózom. Jól elkeverem, majd tetszés szerint kiolajozott tepsiben (akkor a tetejét is meg kell spriccelni olajjal), vagy palacsinta sütőben megsütöm. A tepsis változatot ropogósra lehet sütni, nem kell megfordítani, a palacsintasütőben viszont mindkét oldalát meg kell sütni. Persze vékonyra el kell simítani a "tésztát. "
Végtelenül variálható recept, férjem tejfölt tesz rá, de szereti, ha a tepsiben sütött tetején rápirult bacon szeletek vannak! Van, aki borsot, v tojást is tesz bele. Kefír helyett tejföllel is készíthető, úgy kicsit teltebb ízű. Én köretnek is szoktam pl. gyros-hoz és tzatzikihez. Akár reszelt sajtot is lehet belerakni a husira.
Én Zalában prószaként ismertem, férjemék Veszprém megyében tócsi, tócsni néven. Én Frank Júlia magyarázatát tudom elfogadni, miszerint tepsiben prósza, serpenyőben tócsi, tócsni! :0)))

Szoktam ezt a keveréket (összekeverek 1 tejfölt, 20 dkg párizsit apróra vágva, 1 tojást, sót, borsot.) használni úgyis, hogy apróra vágott petrezselymet teszek hozzá és akkor az alap ne zöldség, hanem karikára vágott , előre megsütött krumpli legyen. Azt rakom be a jénaiba, sózom és a krumli olajából is teszek hozzá! Nagyon finom, nem zsíros, gyorsan elkészíthatő étel.
Burgonyákat hámozunk, hosszában kettévágjuk, egyhén megsózzuk. Az egyik felére teszünk egy vékony szelet szalonnát (lehet Bacon), vöröshagyma és füstölt kolbász karikákat. Ráhelyezzük a másik felét a burgonyának és beolajozott alufóliába csomagoljuk egyenként. Tepsiben megsütjük kb. 40 perc. Nagyon finom!
Bacont felkockazva megpiritom, jo sokat. A krumplit karikara vagom es radobom a ropogos szalonnara, sozom, fedo alatt piritva parolom. Mikor puha felvert tojast raontok. Lehet meg sonkat is aprozni a bacon melle. :)))Oszibarack befottel vagy savanyusaggal fincsi.
Egy tálban 2 ek. étolajat (az eredeti recept sz. olivaoljat), 1 tk. pirospaprikát, 1 tk. sót, fél tk borsot és fél tk. erős paprikát összekutyulsz (v. chilit, de ha nem szeretitek csípősen, akkor ez el is maradhat), és ebbe beleforgatod a felkockázott burgonyát. (én a fűszerezést csak úgy saccra szoktam)
Alufóliával kibélelsz egy tepsit, beleszeded a burgonyát, és készre sütöd. Kb. fél óra.

Szép, egészséges krumplikat megsikáltam folyó víz alatt körömkefével, majd baktam a sütőbe), míg megpuhultak. Utána hosszában félbevágtam burgonyákat, és kiskanállal kikapargattam a közepüket. A juhtúrót, a krumpliforgácsolt, a metélő hagymást és egy kis trappistasajtot összekevertem, sóval, borssal fűszereztem. Ezt a masszát tömtem a mélyedésekbe. Előmelegített sütőben, grill fogozaton sütöttem meg, míg a tetejük megpirult. (Ha nincs grillfokozat, a sima sütési mód is jó. )
Friss salátával, fakhagymás-sós tejföllel kináltam.
Apróra vágott kolbászt és/vagy szalonnát is lehet belekeverni a túrós pépbe. Héjában főtt, nagy/közepes méretű krumplikat megpucolsz, hosszában félbevágod és a közepüket kikapargatod. Amíg a krumpli fő, lereszelsz füstölt és trappistasajtot, tojással és liszttel masszát készítesz belőlük (lehet fűszerezni is, csak arra figyelj, h a sajt sós és ízes, aminek nem érdemes elnyomni az "aromáját"). Ezt a masszát töltsd a kikapargatott krumplikba. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, majd fektesd bele a "sajtos csónakokat", a krumpliforgácsokat pedig pakold melléjük. Előmelegített sütőben pirítsd meg a tetejét. Sós-fokhagymás tejföllel mennyei.Lehetőleg minél nagyobb krumplikat megfőzök héjukban(!), majdnem teljesen, de azért egy picit keményre hagyom, akkor már nem jó, ha szétomlik a belészúrt villától. Miközben főnek, hagymát pirítok kis olajon, majd hozzáöntök egy kis üveg szeletelt gombát. Mikor már ez is puhácska, belezúdítok olyan 30-40 deka darálthúst, és "pergősségig" kevergetem. Felöntöm tejszínnel, jól befűszerezem mindenfélével (sok fokhagymapor, só, bors, ételízesítő stb), és jól összeforralom. Na, ezt a trutyit félre is tehetem, mert kábé megfőtt a krumpli - hideg vizet eresztek rá, és hámozás után kettévágom az összeset. A belsejüket kivájom almacsutka-kiszedővel (lehet kiskanál is:)), és beléjük töltöm a husis-gombás cuccot! Kikenek egy magas falú tepsit vajjal, és belehelyezem a kis hajócskákat, majd megszórom őket füstölt sajtival. Közben egy perc alatt egy marhahúsleves-kockát felforrosítok fél-háromnegyed liter vízben, és kábé a harmadát a krumplik alá öntöm (így nem ég rá a tepsire, és nagyon fincsi lesz!). Benyomom a sütőbe, és kábé tízpercenként utánalocsolok.
Olyan félóra alatt megsül, és fantasztikus!
(Ha nincs otthon darálthús, lehet párizsiból, picire vágott virsliből. . . vagy akár kész bolognai vagy gombás szószból is, a lényeg, hogy pépes cumó legyen:)))Hozzávalók 4 személyre (1 normál méretű tepsinyi lesz belőle): 2 kg burgonya, 5 db főtt tojás karikákra szeletelve, só, fokhagyma granulátum, majoránna, kevés margarin a tepsi kikenéséhez.
Mártáshoz: 1dl olaj, 5 evőkanál liszt, 2 dl tej + 3 dl víz, 1 kávéskanál ételízesítő
Így készül: A burgonyát tisztítás után kockára vágom, hideg vízben félreteszem. A mártáshoz az olajba belekeverem a lisztet, kicsit átforgatom benne, de nem pirítom meg, világos színű maradjon. A tűzről levéve tejet és vizet adok hozzá, csomómentesre keverem az ételízesítővel. Visszatéve a tűzre, folytonos keverés mellett addig főzöm, míg rotyogni kezd. Akkor kész. Ha nagyon sűrű, még kis vízzel
hígítható. A tepsit kikenem a margarinnal, beleteszem a burgonya felé, megsózom, ízlés szerint fűszerezem, tetejét beborítom a tojás szeletekkel. A mártás 1/3-d részét rásimítom. Ráteszem a burgonya másik felét. Szintén só és fűszerek. Tetejére jön a mártás nagyobbik része, rásimítom, hogy mindenhol fedje a burgonyát. Előmelegített sütőben fél óra alatt megsül. Akkor kész, ha a közepén is puha a burgonya. Tetejét meglocsolhatod tejföllel, de anélkül is finom. Jobb napokon tehetsz húsfélét is bele, pl. reszelt párizsit. Tálalható savanyúsággal is. A variációk sora végtelen. Az a lényeg, hogy a burgonyát kockára vágd, mert így a mártás belefolyik a résekbe és az étel ettől lesz finom szaftos. Mivel van tejszíned, elképzelhetőnek tartom, hogy a mártást kiválthatod vele, a tejszínbe kevered a fűszereket. S én tennék a tetejére reszelt sajtot. . . Vagy még a mártásba is. (Én nagyon sok mindenbe teszek sajtot. ):)Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg főtt áttört burgonya, 2 tojás , fél dl tejföl, 5 dkg liszt, só, törött bors, a sütéshez olaj.
Elkészítése: Az áttört túrót eldolgozzuk a főtt áttört burgonyával, a tojásokkal, tejföllel, a liszttel, sóval, borssal. Kis hengereket formázunk, melyeket ellapitva, szeleteket kapunk. Kevés olajon mindkét felüket pirosra sütjük.

Túróval rakott burgonya
l kg krumpli, 25 dkg túró, 1 csokor kapor, vagy snidling, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, só.
Héjában megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, karikára vágjuk. Felét olajjal kikent mély tűzálló tálba tesszük. Kissé megsózzuk, majd rátesszük a sóval, kaporral, vagy snidliggel izesitett túrót, megkenjük tejföllel, és meglocsoljuk az olvasztott vaj felével. Ráteritjük a maradék burgonyát erre ismét túró stb. rá a maradék tejföl. Végül megöntözzük a maradék olvasztott vajjal, és sütőben szép pirosra sütjük.Pár szem krumplit megpucolni, kockákra vágni, és megfőzni, majd összetörni, mintha krumplipürét csinálnánk. Bele egy kis margarin, hogy ne legyen száraz, és só az íze kedvéért. Egy jenai edényt kivajazni, zsemlemorzsával meghinteni, bele a krumplimassza, a tetejére jó vastagon sajt. 20-30 percig sütni. Lehet bele tenni bacon-t is, úgy laktatóbb.

Krupmlit karikára vágom és az előre kivajazott jénaiba teszem rétegesen. A rétegek közé fokhagymás tejszínt csorgatok és pici sajtot reszelek. Aki szereti a husit, az nyugodtan tehet közé baconszalcsit is.
A legfelső rétegre jó sok sajt és mehet a sütőbe. 30-35 perc alatt kész. Nagyon könnyű és fini:)

TÉSZTAFÉLÉK

 

Paradicsomos tészta

Olajban megdinsztelek egy fej apróra vágott hagymát. Ezután hozzáadom a meghámozott és feldarabolt paradicsomot. Hozzáadom a fűszereket (oregano, bazsalikom, fokhagyma por, só), majd összefőzöm.
Kifőzök hozzá valamilyen tésztát, és sajttal tálalom.

 

Bolognai tészta.

1 üveg bolognai mártás / 289. -Ft / 50. -dkg tészta, lehet szélesmetélt, v. masnis, v. penne. v. amilyen van otthon. Kevés sajt. A tésztát kifőzöd sós vizben , a bolognai mártást megmelegited. Tálaláskor a tészta tetejére rakod a mártást igény szerinti mennyiségben kb. 3 adag. , majd megszórod reszeltsajttal, ez is lehet ami van otthon, én trapistát szoktam rátenni. isteni

Spenótos penne

Egy zacsi gyorsfagyasztott Iglo spenót, amit kiengedek a microban és utána lábaskában felteszem melegedni. Bele fokhagyma - fokhagyma nyomó turbósítja a dolgot - pici só és - most koncentráljatok! - kis tégla túró. Most fakanál a kézben és jól össze kell kutyulni. Forralni sem kell, csak jó meleg legyen. Penne vagy más tészta - hogy legyen benne valami kreativitásnak is hely - közben kifőzhető és némi lereszelt parmezánnal - vagy Pannóni sajttal - megszórva a család kedvence.

 

Carbonara spagetti

Egy friss tojássárgáját összekeverek kb. 1, 5-2 dl tejszínnel, adok hozzá sót, borsot, szerecsendiót, összetört fokhagymát és reszelt sajtot. Bacon-t apróra vágok és ropogósra sütöm. Közben a spegettit kifőzöm sós vízben, majd leszűröm kicsit leöblítem és ráöntöm a tejszínes mártást és a bacont is. Pár percre még visszateszem a tűzre és jól átkevergetem a tésztát, hogy a tojásos-tejszínes-sajtos szósz olyan krémes állagú legyen. Nagyon finom és gyorsan kész van.

 

Spagetti a'la Carbonara

(Elkészítési idő: amíg a tészta kifő.) Szalonnát felkockázok, kisütöm a zsírját. Közben ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát átpaszírozok (lehet, hogy nem ez a legjobb szó!), petrezselyem zöldet felaprítok. Főzőtejszínben (320 ml) elkeverek 3 tojássárgáját, sóval, borssal, majorannával ízesítem. Eközben a szalonna zsírja szépen kisült. Először belerakom a fokhagymát, petrezselymet (pár pillanat alatt megdinsztelődik), majd felöntöm az ízesített tejszínnel. Lassú tűzön állandóan kevergetni kell, néhány perc alatt szépen besűrűsödik. A kész mártást összekeverem a közben kifőtt spagettivel, és kész a finom olasz vacsora! Jó étvágyat!

 

Hamis Carbonara spagetti

Amíg kifő a spagettitészta, addig egy pohár kefírt vagy tejfölt összekevekek egy fokhagymával (előtte fokhagymanyomón átnyomatom), teszek bele egy kis feketeborst, reszelt sajtot. Pici bacont pici olajon megsütök, ha szépen lepirult, zutty bele a kefíres cuccba és az egész mehet rá a tésztára. Tetejére reszeltsajt.

 

Pesto-s tészta

Felteszek egy labosban vizet főni, na meg a bort hulni. Ha a viz forr, beleszorom a sot, majd a tesztat. Kisebb kagylo tesztat, de ugyanilyen finom lenne barmilyen csavart tesztavel is. Ha teszta jol van, akkor leszurom es visszateszem a labosba. Felnyitom egy üveg zöld Pestot, es raboritom a tesztara. Keverek hozza egy kis fokhagyma kremet, vagy aprora vagott fokhagymat es belemorzsolom a mozzarella sajtot vagy ennek hianyaban kecskesajt is szoba johet (elarulom insegesebb idokben a hutoben talalt barminemu sajt igy vegzi be foldi palyafutasat).

 

Cukkinis tészta

Sajtos rakott tészta

Ezt lehet kombinálni elősütött darált/csíkozott husival is vagy csíkokra ill. kockára vágott sonkával.

 

Pizza: nagy tepsi házilag

Összekeverem a lisztet a sóval, olajjal, és annyi langyos vízzel, hogy ragacsos tésztát kapjak. Elvileg itt kellene még pihentetni 1 órát, de én mindig kihagyom, rögtön a kezemmel vékonyra kinyújtom, előfordul, hogy ki is szakad, kiolajozott tepsibe fektetem, nyújtogatom tovább, megkenem olajjal, paradicsomszósszal, feltétek, sajt rá, és 20-25 percig sütöm. Mindig sikerül, és sikere lesz.

 

 Tojásos tészta

Fél csomag spagettit összetörök kisebb darabokra és megfőzöm. Amíg fő a tészta addig a csíkokra vágott bacon szalonnát megpirítom. A főtt tésztát ráborítom a szalonnára, 2 tojás felverek és ez is megy a tésztára és addig keverem amíg a tojás meg nem sül. Tálaláskor trappista sajtot reszelek rá. A férjem nem szereti a ketchupot, de a gyerekkel mi igen, így neki is meg magamnak is nyomok rá egy kis ketchupot. Isteni finom és nem több 20 percnél mosogatással együtt.

 

Hamis sztrapacska/Juhtúrós galuska

Nokedlit csinálok külön lábosba pirítok szalonnát megforgatom benne a nokedlit közben ráteszem a juhtúrót átkeverem és kész. Lehet enni!

Zsírban (a szalonna zsírjában) pirított kaprot is szoktam rászórni. Csak épp bele kell dobni az apróra vágott kaprot, nem kell megsütni.

 

Tortellini baconnel

Szóval vettem sajtos tortellínit, azt megfőztem. Közben zsírjára pirítottam kockázott bacont, tettem bele jó sok vöröshagymát karikázva. Jött még bele vaj, és Ízvarázs ételízesítő. Ebbe forgattam bele a tortellínit. Nagyon finom volt, és nem is drága, kb. 350 Ft és 2 felnőtt + 2 gyerek evett belőle.

 

Spagettisaláta

Elkészítése: Szóval először megfőzöm a spagettit, elkészítem a tartármártást, és amíg rotyog a tészta, addig apró csíkokra vágom a sonkát, az ubit, majd a sárgarépát nokedliszaggatón (mintha gyalult tököt készítenék) lereszelem. Ezt az egészet összekeverem egy nagyobb tálba. Ha gombával akarom csinálni, akkor pici olajon megpárolom a vékony szeletekre vágott gombát, fűszerként teszek rá delikátot. Ha elkészült, megvárom amíg kicsit meghül, és szűrőkanállal kiszedem a gombát a salátához. (a sülés közben keletkezett szaftot nem rakom hozzá)
Még egyszer összekeverem az egészet, majd az előre elkészített tartármártásba belekeverem a kaprot (ha van), és nyakonöntöm a mártással az egészet és jól átforgatom. Könnyebb lesz a mártás, ha egy kefirt keverünk bele. Vigyázni kell vele, hogy a tartár elegendő legyen a salátán, mert a tészta szinte megeszi a mártást egy idő után. Ezért jó a kefir, mert attól egy kicsit "levesesebb" lesz az egész. Akkor finom, ha van ideje meghülni. Nálunk tulajdonképpen akkorra már el is fogy, annyira finom.
Ez az egész kb. 1/2 óra alatt elkészül.
Jó étvágyat nektek!

 

 


Hozzávalók: 1 csomag normál spagetti, 1 közepes kígyóuborka, 1 nagyobb sárgarépa, kb. 20 dkg bármilyen szeletelt sonka és a végén tartármártás (ennyi lenne az alap), és lehet turbósítani, ha van otthon pld. friss sampignon gomba (5-6 db) esetleg kb. 1 evőkanálnyi friss apróra vágott kapor (szárított nem az igazi).
Kisebb méretű tészta (szarvacska, kiskagyló, penne, orsó stb). és majonéz alapokból készül, a kifőtt tésztára majonézt teszek, és "feltuningolom". A tunungcuccokat mindenki saját maga döntheti el, a mi kedvenceink:
virsli, hagyma, kukorica, zöldborsó, kockázott löncs, zöldpaprika stb.
Ha nincs benne husi, köretnek kiváló, husival igazi egytálétel. Nagyon laktató és finom, arról nem beszélve, hogy a "maradékokat" is fel lehet használni.
30 dkg spagetti, 6 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 12 dkg gépsonka, 2 db tojás, 6 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, só, bors, szerecsendió
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágva az olajon kiolvasztjuk, hozzáadjuk az ugyancsak vékonyra vágott gépsonkát.
A tejfölt, a tojásokat összekeverjük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. Az enyhén lepirított alaphoz hozzáadjuk a tésztát, felforrósítjuk, ráöntjük a tejfölös keveréket és átforgatjuk. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Ez az eredeti recept. Finomabb, ha a tészta kb. 1 órát áll a tejfölös, sonkás szószban, utána tepsibe rakom, és rápirítom a sajtot.
Amíg a spagettitészta fő, elkészíthető a mártás.
Vajat a liszttel habzásig hevítem, ezután felöntöm megmelegített tejjel, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Belekeverek reszelt sajtot és tejfölt, valamint finomra aprított kaprot. Megsózom, majd beleforgatom a főtt spagettit. Egy nagy serpenyőben jól összeforrósítom, és a tányérokra osztott tésztát meghintem még egy kis finomra vágott kaporral.
Hozzávalók: 1 csomag spagetti tészta, 4 dl főzőtejszín, 20 dkg gépsonka, 1 doboz konzerv gomba, 20 dkg reszelt sajt, fehérbors, só, oregánó
Elkészítése: A sonkát vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáöntjük a lecsurgatott gombát, azzal is dinszteljük pár percig. Végül hozzáöntjük a tejszínt, ízesítjük fehérborssal, oregánóval és ízlés szerint sóval. A tejszínnel is kicsit rotyogtatjuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük. Melegen tálaljuk, reszelt sajt illik a tetejére!
Hozzávalók: 400 g liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 20 g élesztő, 2 ek olaj, 1 mk só
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral langyos tejben kifuttatom, közben előkészítem a feltéteket. Ha az élesztő "felfutott" beleburítom egy mélyedésbe a liszt közepén, megszórom liszttel és hagyom még kb 10 percet. Paradicsomsürítményt kikeverek pici vízzel, só bors, apróra vágott hagyma, zúzott fokhagyma összeforralom, lehet mikróban is, 1, 5-2 perc. Felkockázom, amit kell, sonka, gomba, ananász, zöldségek (lehet mirelit), karikázott paradicsom. Lereszelem a sajtot.
A legegyszerűbb: (kb. 6-7 perc alatt előkészíthető, aztán már csak sütni kell) Sajtszószt készítek 5 dkg vaj, 3 kanál liszt, 3 dl tej, 1 kk mustár, 1 dl tejföl és kb. 4 ek reszelt sajtból, közben főzök tésztát is. Ha elkészültek, egy kivajazott jénaiba beleteszem a tésztát, teszek rá paradicsomkarikákat, (esetleg konzerv kukoricát) egy kis petrezselymet vágok rá, leöntöm a sajtszósszal és berakom a sütőbe 15-20 percre.
A padlizsánt meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A felaprított vöröshagymát olajban üvegesre pároljuk, majd adunk még hozzá egy gerezd (lehet több is aki szereti) apróra vágott fokhagymát. Majd mehet bele a padlizsán és 2-3 friss meghámozott, felaprított paradicsom, de jó a darabos paradicsomkonzerv is. Fűszerezni lehet: sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal. Addig főzzük míg a padlizsán megpuhul. Közben kifőzzük a tésztát, ami lehet spagetti, vagy masni vagy bármilyen más tészta. Az elkészült szószt a tésztára szedjük és jól megszórjuk reszelt sajttal.
Hozzávalók: 1 csomag spagetti, 60 dkg cukkíni, 1 fokhagymagerezd, 1 fej hagyma, 1 ág friss rozmaring, 10 dkg natúr sajtkrém, 1 dl tejszín, 1, 5 dl zöldséges erőleves (kockából), só, bors, olívaolaj
Elkészítés: A cukkínit jól megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, jól lecsepegtetjük. Közben az olajat felhevítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit, rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a rozmaring ágat (főzés végén ezt kivesszük). A zöldségeket puhára pároljuk, majd villával széttörjük. Ezután hozzákeverjük a krémsajttal elkevert tejszínt. A szószt jól beforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A szószt a spagettire halmozva kínáljuk.
Cukkinit nagylukú reszelőn kell lereszelni, pici olajon vagy vajon jó sok fokhagymával megpárolni, tejföllel elkeverni. Kifőtt penne illik hozzá, de bármilyen tésztával finom.
Veszek lasagne tésztát. Pirítok barnára darált húst, kb 4-5 perc, belekeverek tejet, paradicsomot, olasz fűszereket, egyszer összeforralom, jó leveses legyen a tejjel. Készítek besamel mártást, az csak pár perc, amig a darált hús sül, addig kész is. (a húsnak is kb 5 perc kell, ) ha van kedvem, de anélkül is finom. Tepsibe:tészta, darált húsos szósz, tészta, szósz, amig el nem fogy. Tetejére szósz, arra reszelt sajt, sütő, 20 perc alatt megpuhul a tészta is, a sajt is megsül. kb 25 perc az egész.
Felteszem a tésztavizet, közben: kis kockákra vágom a cukkinit, pritaminpaprikát, gombát, olajon megpárolom(de nem puhára), só, bors, bazsalikom, fokhagyma mehet rá, és öntök rá egy sürített paradicsomlevet. összerottyantom, közben megfő a tészta is. (valami testesebb, penne, vagy orsó) Még sajt nélkül is finom. (mindig friss gombát veszek, és csak alaposan váltott vízben megmosom, de nem hámozom, hanem csak 4 felé vágom, és így nagyon finom, és gyors)
Egy ember adagja: fél liter paradicsomlét fűszerezel az alábbiakkal: só, bors, oregáno, szerecsendió, pici cukor (vagy aki nem szereti annyira a savanykás ízt, annak több, de akkor a sóval kell vigyázni). A fűszeres lét felrakod főni, és amikor már lobogva forr bele dobsz 15 dkg pennét. Folyamatosan kevergetni kell, amíg meg nem fő! (Ha a paradicsomlé elfőtt, de a tészta még nem jó, kis vízzel segíts rajta. ) A paradicsomos tésztát szórd meg friss, apróra vágott bazsalikommal (ha csak szárított van, a többi fűszerrel együtt add a paradicsomléhez) és reszelt sajttal.

 

HÚSÉTELEK


Mikrós nyúl
Egy sor karikára vágott krumplit leteszek az üvegtál aljára. Egy sor karikára vágott hagymát rá, és egy sor filézett nyúlhúst, majd erre egy sor bakon szalonnát. Ezt megismétlem. Letakarom, kb fél óra alatt kész. Amikor kiveszem a mikróból, tejszínes szószt öntök rá.
Két kanál vajat melegítek, két kanál liszt, pici só, pici feketbors őrölve, 3 dl tejszín.

 

Gyros-tál
Hozzávalók: 1 zacsós rizs, káposzta, hagyma, paprika, paradicsom, uborka, csirkamellfilé, gyros-fűszerkeverék, joghurt, fokhagyba, só, bors, kapor
Elkészítése: A húst csíkokra vágod befűszerezed (Gyros-fűszerkeverék), és állni hagyod, míg a rizst felteszed főni, majd felszeled a hagymát, a káposztát, a paprikát, a paradicsomot. A joghurtos öntet így készül: a joghurtot sózod, borsozod, apróra vágott fokhagymát és kaprot teszel bele, majd jól összekevered. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítod a húst.
A tányér így néz ki: a közepére tégy egy maroknyi rizst, rá és köré jön a káposzta és a többi zöldség. Az egész tetejére jön a hús, majd nyakonöntöd a joghurttal. Ha az élvezeteket tovább akarod fokozni, akkor pitát vagy puha, meleg pizzaszeletet tálalsz mellé.
Nagyon laktató!

Gombás-tejszínes hús

Pici olajon hagymát pirítottam, rádobtam a felszeletelt gombát, pároltam egy kicsit, majd nyakonöntöttem a fűszeres (sós, fokhagymás) tejföllel és egy kis liszttel besűrítettem, majd rotyogtattam egy kicsit és kész is volt. Mellette bevegetázott csirkemellfilét sütöttem kb. 20 perc alatt. Mihelyst kész volt, elosztottam a húst a két tányéron és nyakonöntöttem a gombás szósszal. Rizzsel és párolt brokkolival, karfiollal ettük.

 Máj rizzsel

Csirkemájat lesütsz egy kis olajon , sütés elött füszerezni bors, + fokhagyma+ kevés vegeta /elmaradhat/+ amilyen füszert még szeretsz a sültekhez, sütés végén sózni. Zacskós rizs 20 perc alatt megfő köretnek. Egy zacskó kettőtöknek szerintem elég. Savanyúság bármi lehet.

 Csirkemáj baconnal

Veszünk kb. 1/2 kg csirekemájat és bármilyen szeletelt baconszalcsit. Májat beletekerjük a baconba, pici só+bors, majd beletesszük egy kiolajott tepsibe. Be az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt kész. Mi friss salival szoktuk enni.

 

Fűszeres hús bacon szalonnával

Vékony, kivert karajszeleteket füszerezek (só, bors, mustár) olajozott tepsibe egymás mellé fektetek, mindegyikre egy 5-6 cm hosszú bacon szalonnát teszek, rá 1-2 karika hagyma, reszelt sajt a tetejére és megsütöm. Krumplipürével nagyon finom.

 

Grill csirke

Én 4 db csirkecombot szoktam kettőnknek csinálni, veszek knorr sültcsirke fűszersót+1 dl olajat bekenem a combikat ha van kis idő 20 percet állni hagyom, a crisp tálat 2 percre előmelegítem üresen/!/, aztán ráteszem a husikat és mindkét oldalán át 10-12 percig sütöm, ezt sütőben 1 óráig kellene és egyáltalán nem ilyen ízletes!

  

Gombás-tejszínes csirkemell

Hagymát és fokhagymát pirítottam olajon, majd csíkokra szelt csirkemellet adtam hozzá. Mikor megfehéredett üveges (értsd üvegben lévő) gombát öntöttem rá, majd fűszereztem: só, bors, kakukkfű, petrezselyem. Ezután összepároltam a cuccost, majd tejszínt öntöttem rá. Amíg összeforrt, reszelt sajtot tettem bele. Pár keverés és kész is. Rizzsel ettük. Nagyon fini lett.

 Mustáros-tejfölös szelet

Sertéscombot, vagy tarját jól kiverek, olajozott tepsibe egymás mellé rakom, jó sűrűn. Két pohár tejfölbe két három evőkanál reszeltsajtot keverek, egy nagy evőkanál mustárt, sót, pici borsot. Jól összekeverem és a húsra öntöm. Alufóliával lefedve keb 25 perc, utána pirítom még, amíg teljesen ropogós nem lesz. Bármilyen körettel jó. Vendégvárónak a legjobb, mert reggel elkészíted a tepsibe, és csak akkor teszed a sütőbe, mikor a vendégek csöngetnek!!!

Egy jénait kikenek vajjal. Az előre kikloffolt és besózott csirke(vagy pulyka)mellfilét liszt/tojás/sajt variációban "panirozom", majd rétegesen belerakom a jénaiba. A rétegek közé pici vajdarabkákat és tejfölt teszünk. Majd a legutolsó rétegre egy picivel több sajtot reszelünk, alufóliával lefedjük és be az előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt megvan és ezt sem lehet elrontani, roppant egyszerű:)
Filézett csirkemellet vagy pulykamellet enyhén kiklopfolok, megfűszerezem. Egy tűzálló edényt kivajazok, lefektetek egy réteg szeletelt trappista sajtot, arra ráfektetem a húst, nyakon öntöm tejföllel, és szeletelt füstölt sajttal beborítom. Már mehet is a sütőbe! Köretnek rizs, esetleg zöldséges rizs. (A hús körül finom sajtmártás képződik a végére)
Ennek egy másik változata, ha alulra és fölülre sajt helyett citromkarikákat teszek. Pikáns, finom!
Egy tepsit vagy jénai edényt (lehetőleg ne legyen túl mély a jénai) kivajazunk, és megszórjuk reszelt sajttal az alját. Füstölt sajt legyen lehetőleg. Kb. 10 dkg.
A pulykamel/pulycomb szeleteket kiklopfoljuk. Tojást elkeverünk ételízesítővel meg borssal, belemártogatjuk a húst a lisztbe, majd a tojásba, és egymás mellé lerakjuk a tepsibe a reszelt sajt tetejére. Az egészet újból megszórom reszelt sajttal, de most már csak trappista legyen, mert újabb füstölt sajttal már nagyon tömény lenne. Az egészet leöntöm 3-3, 5 dl tejszinnel. Azonnal süthető, kb. 25 perc kell neki 200 fokon. Akkor kell kivenni, ha már a teteje szépen megpirult.
Ezt előző nap is el lehet készíteni, (hűtőben lefedve tárolható) így akár a családtagok is meg tudják sütni adott időben. Kockára vágott főtt krumplival tálaljuk.
A pulykaszeleteket kikloffoljuk, besózzuk. A sajtot lereszeljük. A tepsit kivajazzuk. A sajt felét egyenletesen beleszórjuk. Aztán a hússzeleteket mintha bepaníroznánk, elkezdjük lisztbe majd tojásba mártani, aztán bele a tepsibe. Mikor megtelik a tepsi, akkor a maradék sajttal beterítjük. A tejszínnel meg jól meglocsoljuk ( ált 2 zacsi elég). Addig sütjük amíg megpirul a teteje :-)
Nagyon finom, előre is elkészíthető kaja :-)
Húst kiklopfolni (én szárnyasból szoktam, de lehet sertésből is, de akkor tovább kell sütni!), tűzálló edényt kivajazni, húst belerakni, húsra fűszerek: só, bors. Erre rá a vöröshagyma karikák, rá a tejföl (rákenni, nem túl vékonyan), s végül a reszelt sajt. Be az előmelegített sütőbe (kb. 200fokra, 25-30perc, kb.) Nem kell befedni, nem szárad ki így sem!

"Hamis rántott" hús
Húst klopfolni, besózni. Mintha paníroznám a húst, DE: lisztbe, majd reszelt sajtos tojásba forgatom, s ennyi (nincs zsemlemorzsa!!). Kivajazni egy jénait, s egy rétegbe belerakni a húsit. Sütőbe rakni, s 200fokon sütni, betakarva, kb. 20percig. Még kb. 10percig pirulni hagyni (= nem kell már betakarni).
Jénaiba, vagy mélyebb tepsibe belerakunk felkarikázott krumplit, rá kis olaj, só, arra grillfűszerrel megszórt csirkecombok, v. mellek. Alufóliával lefedni, be a sütőbe, ha a hús, krumpli majdnem puha, lev

 

 

 

 

 

 

LEVESEK

 

Hiper-szuper finom leves

Végy egy csomag kunsági zöldségköretet (amiben van kukorica, karfoil, gyöngyhagyma, sárgarépa, zölborsó), végy 1 vagy 2 zöldségleves/erőleves kockát. A zöldségmixet főzd meg a zöldségleves kockában, ha szükséges adjál hozzá borsot, majorannát (ha szereted), vagy ha töményebb levesre vágysz, akkor füstölt kolbászdarabkákat szórjál bele. A legvégén adj hozzá tejszínt is (felforralod) és kész is.

 

 

 

Barackturmix, ami levesnek is beillik

Mennyiségeket nem írok, mindenki ízlés szerint készítse: Barackot feldarabolom, bedobom a gépbe, teszek hozzá tejfölt és kicsit összeturmixolom, aztán fahéjat, cukrot és végül tejet, amennyi jól esik és kész. :-) Ha nem elég édes vagy kellemesen fahéjas, akkor utána lehet ízesíteni. Érdemes hagyni néhány szem barackot, hogy a végén beledobáljuk és, hogy legyen mit "horgászni".
Füstölt sonkát vagy tarját felteszek főni, egy másik fazékba az apró savanyúkáposztát teszem fel főni, a harmadikba a babot. Ezt azért csinálom igy mert nem érhet az a meglepetés hogy az egyik megfő a másik nem, és mindezt előző nap is megfőzhetem. Ezt követően fogok egy nagy fazeket a káposzta, bab és füstölthusi levéből teszek bele kb annyit amennyi levest szeretnék, karikázok bele sárgarépát, fehérrépát félig megfőzöm adok hozzá egy-két nagyon apróravágott krumplit és majdnem készre főzöm ekkor beleteszem a babot káposztát, ha kell még a főzővizből is. (én nem habarom) hanem csinálok egy világos rántást tejjel tejföllel felengedem és ezzel sűritem a levest, ha kell utánna izesítek. A füstölthusit apróravágom és tálalásnál a levesestálba rakom.
Ne féljetek az elkészítéstől nagyon egyszerü és finom csak kicsit hosszadalmasan írtam le.

Répát karikára vágok, füstölt sonkát, vagy szalonnát apró kockákra. Felteszem főni, fokhagyma, babérlevél, zeller-és petrezselyemzöld, só, bors. Amíg fő, addig reszelek vöröshagymát, és hagymás-paprikás rántást készítek. Amikor megfőtt a répa, akkor beleöntök egy konzerv babot, belekeverem a rántást és összefőzöm. Tejföllel vagy anélkül is finom. (ált elfelejtem beáztatni a babot, ezért találtam ki egy konzerves változatot, 20-25 perc alatt kész. :)

 

Krémlevesek

A brokkoli/zeller krémlevest úgy szoktam csinálni, hogy erőleves vagy húsleveskockával megfőzöm a brokkolit/zellert, ha megfőtt, 1 pohár tejfölt kb. 2 csapott kanál finomliszttel és a brokkolival/zellerrel
összeturmixolom, majd visszaöntöm a levesbe és hagyom, hogy egyet még rottyanjon. Mindig hagyok benne néhány darabka brokkolit is. Lehet tejszínnel is sűríteni, de nekem jobban ízlik így. Ha krumplikrémlevest csinálsz, akkor tegyél bele még pici borsot, köményt, és amikor turmixolsz egy pici mustárt is. A borsókrémbe csak petrezselymet. A krémleveseket lehet tálalni levesgyöngyökkel (lehet kapni a hipermarketekben) és pirított zsemle/kenyér kockákkal, esetleg pirított kiflikarikákkal.

 

Sütőtök leves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 6 dkg vaj, 1 fej összevágott vöröshagyma, 1 l csirkeleves-alap, só, őrölt bors
2 dl tejszín, friss bazsalikomlevél
Elkészítés: 1) A sütőtököt meghámozzuk, és közepes nagyságú darabokra vágjuk. A hagymát közepes méretű fazékban fedő alatt megpároljuk, de nem pirítjuk meg. 2) A sütőtökdarabokat beleforgatjuk, és a csirkelevessel (vagy leveskockával ízesített vízzel) felengedjük. Lefedve kb. 20 percig főzzük, majd kihűtjük. 3) A sütőtököt a levével együtt turmixoljuk, és a fazékba visszaöntjük. 4) A levest megborsozzuk, és ha kell utánasózzuk; a tejszínt is belekeverjük. Alaposan felmelegítjük, és közvetlenül tálalás előtt összevagdalt bazsalikommal megszórjuk.
Tipp: Forró levest mindig csak kis adagokban turmixoljunk. Ha sűrűbb levesre vágyunk, ne hígítsuk fel tejszínnel. A legjobb hozzá ún. kanadai tök: nem csak zamatosabb, de zsengébb is.

 

Krémlevesek 2

Sokféle zöldségből lehet, pl. sárgarépa, tök, sütőtök ( a 2. kedvenc), zeller, kukorica, karfiol. brokkoli, cukkíni (ez az 1. kedvencem), karalábé, zöldborsó, zöldbab stb. persze vegyesen is lehet, fantázia függő. leírom a tegnap készített sütőtök krémlevesem készítését:
1 kis fej vörihagyma felaprítva, 2-3 ek olivaolajon dinsztelve, 1, 5-2 kg tisztított, kockára vágott tök rádobva a hagymára, kicsit együtt dinsztelve, majd fölöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. beledobok 1 csirkeleves kockát és puhára főzöm. Kicsit kihűtve turmixolom. 2 dl tejszínt, reszelt szerecsendiót, kevés őrölt borsot belekeverek. Megpirítok 5-10 dkg tökmagot. Tálaláskor 1 ek tökmagolajat csorgatok mindenki levesének a tetejére és megszórom a tökmaggal. A többi zöldségből is uígy készítek levest, tökmagolajat és magot csak a tökből készült levesek kapnak. A többieknek elég a tejszín, tálaláskor külön lehet még a tetejükre locsolni. Lisztes habarással v. rántással nem rontom el, így istenien kijön a zöldségek eredeti finom zamata. Ráadásul teljesen diétás. A tejszín nem számottevő mennyiség.

 

Krémlevesek 3

Egyszerüen megfözöm a zöldséget kicsit több vízben, mint ami ellepi. Füszerezem, ált. só, bors, szerecsendió, én ezeket szeretem. Ha már jó puhára fött, összeturmixolom. Aztán csinálok egy rántást (vaj v. olaj, liszt), elkeverem tejszínnel, beleteszem a levesbe és összefözöm. Ennyi.

 

 

Gombakrémleves

Kb. fél kiló gomba kell hozzá. A hagymát megdinsztelem, mehet bele a gomba (soha nem fedő alatt párolom a gombát), bele egy kis bors, esetleg babérlevél, vagy ízlés szerint a kedvenc hozzáillő fűszer. Felöntöm vízzel, majd a végén turmixolom, és öntök bele tejfölt vagy tejszínt. Nem sűrítem soha liszttel!

 

Tar ator / uborkaleves (bolgár étel)

Hozzávalók: 4dl joghurt, 1 nagyobb kígyóuborka, 4-5 gerezd fokhagyma, kevés kapor, só, 1 ek olivaolaj, hideg víz
Elkészítése: Az uborkát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymaprésben összenyomjuk, a kaprot is apróra vágjuk. Mindent beleteszünk egy levesestálba, hozzáadjuk a joghurtot és annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen. Hozzáadunk egy evőkanál olajat, és összekeverjük. Egy-két órára betesszük a hűtőbe. És kész, lehet enni!
gy labasba vajat teszek es mindenfele kimaradt zoldseget beleszeltelek (hagyma, krumpli legyen benne) lehet gombat, brokolit, padlizsnat , karfiolt, repat (gyakorlatilag barmit, ami eppen kimaradt). lassu tuzon , fedovel paroljatok amig megpuhul, aztan ezt az egeszet turmixoljatok peppe. par dl vizben forraljatok fel egy leveskockat, ontsetek bele ezt is + nehany dl tejet keverjetek hozza a vegen. fuszerrezzetek izles szerint, vajas piritossal finom, bele is lehet apritani.
Vizben felraksz meggyet (most már csak mirelitet vagy befőttet), körtét, szilvát főni. Dobsz bele szegfűszeget, vaniliás cukit, citromkarikát, narancskarikát. Amikor forr, tejjel összekevert vaniliás pudinggal behabarod. Rottyan egyet és már jó is. 20-25 perc alatt megvan.
Apró kockára vágott szalonnát félig kiolvasztjuk, beletesszük a hagymát, póréhagymát, sárgarépát, és üvegesre pároljuk. Majd felöntjük csontlével, s ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Közben meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát, beletesszük a levesbe és megfőzzük. Amikor már puha, egy szűrőkanállal kiveszünk a sűrűjéből. Ezt áttörjük s ezzel sűrítjük a levest. A virsliket megfőzzük, és tálaláskor egy pár virslit és egy kanál tejfölt teszünk a levesbe. A tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Én a virsliket felkarikázva szalonnazsíron meg szoktam pirítani, így finomabb. Ja, és a tejföllel be szoktam habarni, de anélkülis nagyon fincsi.

 
NAPTÁR
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2007-09-15
 
KEDVENC LINKJEIM
 
SOK BOLDOGSÁGOT AKINEK BÁRMI OKBÓL ÜNNEP A MAI NAP
 
KÖSZÖNÖM,HOGY ITT JÁRTÁL!
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?